Rozgrzewający jednogarnkowiec dla wielbicieli aromatycznego mięsa! Sprawdźcie przepis Tomka Jakubiaka na potrawkę wieprzową z kabanosami, fasolą i chlebkami naan. Inne przepisy naszego wspaniałego Ambasadora znajdziecie tutaj.
❣️ Wspieramy Tomka w walce z chorobą! Zrzutkę znajdziecie pod adresem ➡️ https://szczytny-cel.pl/z/tomekjakubiak
Potrawka wieprzowa z fasolą
Fasolę namocz przez 12 godzin przed przygotowaniem dania.
Wieprzowinę pokrój w dużą kostkę. Następnie roztop smalec na dużej głębokiej patelni, dodaj ziele angielskie, rozmaryn, majeranek oraz mięso. Całość posól i podsmażaj na niewielkim ogniu.
Seler naciowy, paprykę, cebulę szalotkę oraz czosnek pokrój w większą kostkę i dołóż do smażącego się mięsa. Po chwili dodaj pokrojony boczek i kabanosy. Po kilku minutach wlej ocet winny, sos worcester oraz masło orzechowe. Następnie dodaj koncentrat i pokrojone pomidory. Dolej bulion i dodaj fasolę. Duś całość na małym ogniu do miękkości.
Chlebki naan
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 0.5 szklanki ciepłej wody
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drożdży instant
- oliwa do posmarowania chlebków
Na stolnicę wysyp mąkę z drożdżami, dodaj jogurt i sól, wlej wodę i zagnieć. Podziel ciasto na 6 kawałków i dosyć cienko rozwałkuj podsypując mąką. Piecz na mocno rozgrzanej, suchej patelni – najlepiej żeliwnej. Po przekręceniu na drugą stronę posmaruj oliwą. Potrawkę podawaj w miseczkach, z chlebkami naan na osobnym talerzu.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy