Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Potrawka wieprzowa z fasolą i chlebkami naan

Potrzebne składniki:

Rozgrzewający jednogarnkowiec dla wielbicieli aromatycznego mięsa! Sprawdźcie przepis Tomka Jakubiaka na potrawkę wieprzową z kabanosami, fasolą i chlebkami naan. Inne przepisy naszego wspaniałego Ambasadora znajdziecie tutaj.

❣️ Wspieramy Tomka w walce z chorobą!  Zrzutkę znajdziecie pod adresem ➡️ https://szczytny-cel.pl/z/tomekjakubiak

Potrawka wieprzowa z fasolą

Fasolę namocz przez 12 godzin przed przygotowaniem dania.

Wieprzowinę pokrój w dużą kostkę. Następnie roztop smalec na dużej głębokiej patelni, dodaj ziele angielskie, rozmaryn, majeranek oraz mięso. Całość posól i podsmażaj na niewielkim ogniu.

Seler naciowy, paprykę, cebulę szalotkę oraz czosnek pokrój w większą kostkę i dołóż do smażącego się mięsa. Po chwili dodaj pokrojony boczek i kabanosy. Po kilku minutach wlej ocet winny, sos worcester oraz masło orzechowe. Następnie dodaj koncentrat  i pokrojone pomidory. Dolej bulion i dodaj fasolę. Duś całość na małym ogniu do miękkości.

Chlebki naan

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 0.5 szklanki ciepłej wody
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • oliwa do posmarowania chlebków

Na stolnicę wysyp mąkę z drożdżami, dodaj jogurt i sól, wlej wodę i zagnieć. Podziel ciasto na 6 kawałków i dosyć cienko rozwałkuj podsypując mąką. Piecz na mocno rozgrzanej, suchej patelni – najlepiej żeliwnej. Po przekręceniu na drugą stronę posmaruj oliwą. Potrawkę podawaj w miseczkach, z chlebkami naan na osobnym talerzu.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *