Własnoręcznie zrobione ravioli smakują jak żadne inne! Sprawdź przepis na pierożki ravioli faszerowane kurczakiem w sosie grzybowy od Tomka Jakubiaka i ciesz się przepysznym daniem! A jeśli chcesz sprawdzić inne świetne przepisy od naszego ambasadora, zajrzyj tutaj.
Ciasto na ravioli
Przesiej mąkę na blat i zrób w niej dołek. Do środka wbij jajka, dodaj oliwę, sól i zacznij mieszać składniki. Zagniataj ciasto około 10 minut – do momentu, aż gładka masa będzie elastyczna i odchodząca od rąk. Gotowe ciasto na ravioli zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut by odpoczęło. W tym czasie przygotuj farsz.
Gdy farsz jest już gotowy ciasto makaronowe wyjmij z folii, podziel na dwie części i na posypanej mąką stolnicy dokładnie rozwałkuj, najlepiej w kształt dużego prostokąta. Aby ravioli wyszły delikatne, ciasto powinno być bardzo cienkie, wręcz przezroczyste. Na połowie arkusza rozłóż farsz w równych odstępach – około 1 łyżeczki na każdy pierożek. Następnie przykryj drugą połową arkusza i delikatnie dociśnij palcami ciasto dookoła farszu. Przy użyciu specjalnego stempelka jak na filmie, radełka lub kieliszka wytnij ravioli. Pierożki ułóż na desce obsypanej mąką i przykryj ściereczką, aby nie wyschły. Resztę ciasta ponownie zagnieć i powtórz czynność do wyczerpania składników.
Gotowe pierożki delikatnie wrzucaj do dużego garnka z wrzącą wodą. Gotuj je przez 3-5 minut aż wypłyną na powierzchnię. Odłów pierożki za pomocą łyżki cedzakowej i polej oliwą by się nie skleiły.
Farsz do ravioli
- 500 g Kurczaka gotowanego z kurnej półki
- 2 łodygi selera naciowego
- 5 ząbków czosnku
- 1 gruszka
- 150 g sera feta
- 50 g miękkiego masła
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek świeżej bazylii
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na jednolitą masę i przełóż do szprycy, by łatwiej było nakładać ją na ravioli. Możesz też użyć dużej torebki strunowej z odciętym jednym rogiem lub po prostu nakładać farsz łyżeczką.
Sos grzybowo-śmietanowy
- 30 g suszonych grzybów lub 300 g świeżych – Tomek używa 30 g suszonych podgrzybków i prawdziwków namoczonych przez noc
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 szklanka bulionu drobiowego Lewiatan
- 2 łyżki śmietanki 30%
- sól i pieprz Lewiatan
- parmezan do posypania
Cebulę pokrój na drobne pióra. Czosnek zmiażdż nożem i drobno posiekaj. Połowę grzybów pokrój na małe kawałki, a resztę pozostaw w wodzie. Podsmaż cebulę na maśle aż się zeszkli, następnie dodaj czosnek i po 2 minutach posiekane grzyby. Dorzuć świeży rozmaryn i pozostałe grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Na koniec dolej bulion drobiowy i śmietankę, dopraw dużą szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj składniki i poczekaj, aż sos się zredukuje i będzie kremowy. Dodaj do sosu ravioli, posyp całość startym parmezanem i pałaszuj!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy