Na naszym blogu znajdziecie kilka przepisów na karkówkę, ale ten jest wyjątkowo świąteczny! Pieczona karkówka z pomidorową glazurą to niesamowity rarytas, który pięknie wygląda na stole!
Przygotowanie mięsa
Pieprz utrzyj w moździerzu z resztą przypraw. Połącz w miseczce z olejem i dokładnie wymieszaj. Karkówkę ponacinaj od góry, by lepiej chłonęła przyprawy, po czym dokładnie natrzyj marynatą. Przełóż do naczynia żaroodpornego i najlepiej schowaj na minimum 10 godzin do lodówki.
Glazura pomidorowa
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego Lewiatan
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego Lewiatan
- 1 łyżka oleju rzepakowego Lewiatan
- 2 łyżki ketchupu pomidorowego Lewiatan
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 0.5 szklanki wody
Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki wymieszaj i przelej na patelnię. Redukuj płyn na niewielkim ogniu aż lekko zgęstnieje.
Po zamarynowaniu mięso piecz pod przykryciem lub w rękawie przez 1 godzinę w 200°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 170°C, posmaruj karkówkę przygotowaną glazurą pomidorową i piecz jeszcze pół godziny bez przykrycia. Podawaj udekorowane świeżymi owocami żurawiny.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy