Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Pieczona karkówka wołowa z salsą pomidorową

Potrzebne składniki:

Karczek umyj i pokrój w plastry. Każdy plaster posyp solą, pieprzem i papryką oraz oprósz mąką. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż mięso z obu stron na złocisty kolor, po czym ułóż je w naczyniu do zapiekania. W miseczce wymieszaj wodę, oliwę, miód, sól i pieprz. Tak powstałą zaprawą polej mięso i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz pod przykryciem około 1 godziny.
Przygotuj salsę: do garnka wlej pomidory wraz z całą zalewą, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i wyciśnięty czosnek. Gotuj na małym ogniu. Na koniec przypraw solą, pieprzem, papryką w proszku i cukrem.

Składniki na salsę:

1/2 czerwonej papryki
1 puszka pomidorów bez skórki Lewiatan
1/4 cebuli białej
1/4 cebuli czerwonej
3 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny mielony
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
cukier do smaku

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *