Zdrowo, kolorowo, pysznie i ze sporą ilością białka! 😱 Sprawdźcie prosty przepis na pieczoną dynię faszerowaną kaszą quinoa, ciecierzycą, jarmużem i żurawiną!
Pieczona dynia faszerowana – przygotowanie
Dynię dokładnie umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki oraz po dwie łyżki miąższu z każdej połówki. Następnie ugotuj kaszę quinoa (około 15 minut), odsącz ciecierzycę z zalewy i przepłucz, a świeży jarmuż drobno posiekaj. Wrzuć składniki do miski, dodaj suszoną żurawinę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, olej, miód i przyprawy. Zawartość miski dokładnie wymieszaj i przełóż do wydrążonych połówek dyni. Włóż dynię do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza i piecz około pół godziny. Żeby pięknie ozdobić danie, możesz użyć kawałków pomarańczy. Smacznego!
Uwaga, nie wyrzucaj wydrążonego z dyni miąższu! Możesz go zamrozić i użyć do dyniowej zupy, potrawki lub nawet ciasta!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy