Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Pieczona dynia faszerowana

Potrzebne składniki:

Zdrowo, kolorowo, pysznie i ze sporą ilością białka! 😱 Sprawdźcie prosty przepis na pieczoną dynię faszerowaną kaszą quinoa, ciecierzycą, jarmużem i żurawiną!

Pieczona dynia faszerowana – przygotowanie

Dynię dokładnie umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki oraz po dwie łyżki miąższu z każdej połówki. Następnie ugotuj kaszę quinoa (około 15 minut), odsącz ciecierzycę z zalewy i przepłucz, a świeży jarmuż drobno posiekaj. Wrzuć składniki do miski, dodaj suszoną żurawinę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, olej, miód i przyprawy. Zawartość miski dokładnie wymieszaj i przełóż do wydrążonych połówek dyni. Włóż dynię do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza i piecz około pół godziny. Żeby pięknie ozdobić danie, możesz użyć kawałków pomarańczy. Smacznego!

Uwaga, nie wyrzucaj wydrążonego z dyni miąższu! Możesz go zamrozić i użyć do dyniowej zupy, potrawki lub nawet ciasta!

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *