Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Naleśniki idealne – jak je przygotować?

Potrzebne składniki:

Kto z nas nie kocha naleśników? Na pewno jedni wolą jeść je na słodko a inni na słono, ale dobrze przygotowane ciasto naleśnikowe zapewnia mnóstwo możliwości! Przepisem na właśnie takie naleśniki chcielibyśmy się z Wami podzielić. Doskonale miękkie i delikatne, naleśniki idealne będą bazą dla wielu dań – zarówno tych wytrawnych jak i deserów, które lubimy nazywać śniadaniem.

Sekret idealnego ciasta

Jak w każdym przepisie z niewielu składników, jakość produktów jest kluczowa. Robiąc zakupy w Lewiatanie o to martwić się nie musisz! Ale czy jest jeszcze coś, co sprawi, że Wasze naleśniki będą perfekcyjne? Tak – woda gazowana! Im lżejsze i bardziej napowietrzone ciasto, tym delikatniejsze będą gotowe naleśniki. Dlatego zachęcamy, by nie pomijać tego kroku i część mleka zastąpić gazowaną wodą. Gwarantujemy, że efekty tego eksperymentu będą cieszyć całą rodzinę!

Jak smażyć naleśniki?

Na maśle czy oleju? Patelnia stalowa czy teflonowa? Każdy z nas ma swoje przyzwyczajenia i czasem wybranie ulubionego, sprawdzonego sposobu jest po prostu najlepsze. Ale załóżmy, że jeszcze takiego nie masz – na co w takim razie się zdecydować? To zależy jaki efekt chcesz osiągnąć. Smażenie na maśle nadaje daniom wyjątkowego aromatu, ale może sprawić też, że są one dosyć ciężkie. Nie trzeba przesadzać z ilością tłuszczu, który znajdzie się na patelni – odrobina wystarczy dla pożądanego efektu! Dlatego o ile na niedzielnym śniadaniu możemy pozwolić sobie na rozpustę i odpoczynek, o tyle w środku tygodnia wolimy zazwyczaj lżejsze opcje. W takiej sytuacji zdecydujmy się na delikatny olej, neutralny w smaku. Zwykły roślinny sprawdzi się świetnie! Jeśli natomiast wiemy z góry, że nasze naleśniki mają być bazą dla wytrawnego dania, możemy użyć oliwy – nada im specyficznego smaku. Dodatkowy plus jest taki, że jest bardzo zdrowa! Jeśli chodzi o patelnię, to najlepiej sprawdzi się taka o dużej średnicy i z cienkim dnem – czyli patelnia naleśnikowa! Ułatwi i przyspieszy cały proces, a jej niska waga uchroni nas przed bólem nadgarstka.

Jak przygotować naleśniki idealne?

Przepis na naleśniki idealne jest prosty! Przesianą przez sito mąkę wsyp do miski. Dodaj mleko, jajka, wodę i sól. Następnie zmiksuj na gładką masę i dodaj roztopione (oraz przestudzone!) masło, olej roślinny lub oliwę. Możesz też pominąć dodawanie tłuszczu bezpośrednio do ciasta i wykorzystać go do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika.
Pamiętaj, by dobrze rozgrzać patelnię. Po wylaniu niewielkiej ilości ciasta szybko rozprowadź je na całej powierzchni patelni. Nie należy spieszyć się z przewracaniem naleśnika na drugą stronę! Poczekaj aż będzie on pięknie zarumieniony.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *