Kto z nas nie kocha naleśników? Na pewno jedni wolą jeść je na słodko a inni na słono, ale dobrze przygotowane ciasto naleśnikowe zapewnia mnóstwo możliwości! Przepisem na właśnie takie naleśniki chcielibyśmy się z Wami podzielić. Doskonale miękkie i delikatne, naleśniki idealne będą bazą dla wielu dań – zarówno tych wytrawnych jak i deserów, które lubimy nazywać śniadaniem.
Sekret idealnego ciasta
Jak w każdym przepisie z niewielu składników, jakość produktów jest kluczowa. Robiąc zakupy w Lewiatanie o to martwić się nie musisz! Ale czy jest jeszcze coś, co sprawi, że Wasze naleśniki będą perfekcyjne? Tak – woda gazowana! Im lżejsze i bardziej napowietrzone ciasto, tym delikatniejsze będą gotowe naleśniki. Dlatego zachęcamy, by nie pomijać tego kroku i część mleka zastąpić gazowaną wodą. Gwarantujemy, że efekty tego eksperymentu będą cieszyć całą rodzinę!
Jak smażyć naleśniki?
Na maśle czy oleju? Patelnia stalowa czy teflonowa? Każdy z nas ma swoje przyzwyczajenia i czasem wybranie ulubionego, sprawdzonego sposobu jest po prostu najlepsze. Ale załóżmy, że jeszcze takiego nie masz – na co w takim razie się zdecydować? To zależy jaki efekt chcesz osiągnąć. Smażenie na maśle nadaje daniom wyjątkowego aromatu, ale może sprawić też, że są one dosyć ciężkie. Nie trzeba przesadzać z ilością tłuszczu, który znajdzie się na patelni – odrobina wystarczy dla pożądanego efektu! Dlatego o ile na niedzielnym śniadaniu możemy pozwolić sobie na rozpustę i odpoczynek, o tyle w środku tygodnia wolimy zazwyczaj lżejsze opcje. W takiej sytuacji zdecydujmy się na delikatny olej, neutralny w smaku. Zwykły roślinny sprawdzi się świetnie! Jeśli natomiast wiemy z góry, że nasze naleśniki mają być bazą dla wytrawnego dania, możemy użyć oliwy – nada im specyficznego smaku. Dodatkowy plus jest taki, że jest bardzo zdrowa! Jeśli chodzi o patelnię, to najlepiej sprawdzi się taka o dużej średnicy i z cienkim dnem – czyli patelnia naleśnikowa! Ułatwi i przyspieszy cały proces, a jej niska waga uchroni nas przed bólem nadgarstka.
Jak przygotować naleśniki idealne?
Przepis na naleśniki idealne jest prosty! Przesianą przez sito mąkę wsyp do miski. Dodaj mleko, jajka, wodę i sól. Następnie zmiksuj na gładką masę i dodaj roztopione (oraz przestudzone!) masło, olej roślinny lub oliwę. Możesz też pominąć dodawanie tłuszczu bezpośrednio do ciasta i wykorzystać go do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika.
Pamiętaj, by dobrze rozgrzać patelnię. Po wylaniu niewielkiej ilości ciasta szybko rozprowadź je na całej powierzchni patelni. Nie należy spieszyć się z przewracaniem naleśnika na drugą stronę! Poczekaj aż będzie on pięknie zarumieniony.
Brak komentarzy