Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Najlepsze faworki na Świecie

Potrzebne składniki:

Łapcie przepis od specjalizującej się w cukiernictwie Karoliny Kowalewskiej, która zapewnia, że to najlepszy przepis na faworki 😱 My jej wierzymy i już smażymy! 😁

Najlepsze faworki – przygotowanie

Do mąki dodaj żółtka. Następnie cukier i sól, śmietanę oraz rum. Zagnieć na jednolitą masę. Przełóż ciasto na blat i zbij drewnianym wałkiem około 10-15 minut. Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie bardziej elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.

Ciasto rozwałkuj porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Pokrój najpierw na paski o szerokości ok. 3-4 cm, następnie na prostokąty. Każdy kawałek natnij w środku i przez nacięcie przeciągnij jeden koniec. Odkładaj na deskę obsypaną mąką.

Faworki smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmij i osącz na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posyp grubo cukrem pudrem.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *