Łapcie przepis od specjalizującej się w cukiernictwie Karoliny Kowalewskiej, która zapewnia, że to najlepszy przepis na faworki 😱 My jej wierzymy i już smażymy! 😁
Najlepsze faworki – przygotowanie
Do mąki dodaj żółtka. Następnie cukier i sól, śmietanę oraz rum. Zagnieć na jednolitą masę. Przełóż ciasto na blat i zbij drewnianym wałkiem około 10-15 minut. Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie bardziej elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.
Ciasto rozwałkuj porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Pokrój najpierw na paski o szerokości ok. 3-4 cm, następnie na prostokąty. Każdy kawałek natnij w środku i przez nacięcie przeciągnij jeden koniec. Odkładaj na deskę obsypaną mąką.
Faworki smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmij i osącz na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posyp grubo cukrem pudrem.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy