Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Modro kapusta – kapusta po śląsku

Potrzebne składniki:

Zobacz w kilku krokach, jak przygotować pyszną kapustę po śląsku!

Krok 1.

Boczek kroimy na małe kawałki, wrzucamy na patelnię i smażymy, aby powstały skwarki.

Krok 2. 

Do dużego garnka wkładamy poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Zalewamy gorącą wodą tak, aby kapusta była całkowicie przykryta.

Gotujemy 30-40 min aby kapusta stała się miękka (lekko miękka).

Krok 3.

Tak ugotowaną kapustę odcedzamy i wkładamy ponownie do garnka. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę, cukier do smaku, ocet oraz sól (jeśli potrzeba).

Krok 4. 

Gotujemy ponownie 5-10 min, w międzyczasie dodajemy skwarki, wytopiony z boczku tłuszcz oraz starte jabłko. Na koniec doprawiamy pieprzem.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Komentowanie jest wyłączone