Mini pizzerinki są świetną alternatywą dla klasycznej pizzy! Bardziej poręczne i łatwiejsze w przygotowaniu, dają również większe możliwości na zastosowanie różnych dodatków. Pizzerinkę zabierzesz swobodnie do pracy, albo dasz dziecku do szkoły! Jak ją przygotować, aby była dużo smaczniejsza i zdrowsza niż taka z piekarni?
Mini pizzerinki na pysznym cieście
Wypieki, które kupujemy w piekarniach często zawierają sztuczne spulchniacze. Zaletą samodzielnie przygotowanego ciasta jest to, że sami wybieramy składniki! Chcesz, by pizzerinki były wyjątkowo puszyste, niczym neapolitańska pizza? Zostaw ciasto do wyrośnięcia na całą noc! Jeśli dasz drożdżom więcej czasu na spokojną pracę, nie musisz używać ich tak dużo. Gotowe ciasto jest wtedy lepsze w smaku! Nie ma też obaw, że kogoś rozboli brzuch lub będzie miał zgagę – co czasem dzieje się, jeśli w zjedzonym wypieku użyto dużej ilości drożdży.
Pyszne dodatki? Nie musi być ich dużo!
Choć oczywiście podstawą w tym przepisie jest sos pomidorowy i ser, bardzo łatwo możesz osiągnąć efekt „wow!”. W zależności od upodobań mini pizzerinki możesz udoskonalić pysznymi dodatkami. Marynowany karczoch, kapary, plasterki szynki czy dobrej jakości oliwki – decyzja należy do Ciebie! Często mamy tendencję do dawania za dużej ilości dodatków na raz. Spróbuj ograniczyć ich ilość i zobacz, jak pyszne będą pizzerinki!
Mini pizzerinki – przygotowanie
Drożdże rozpuść w letniej wodzie. W misce wymieszaj mąkę, oliwę, sól i cukier. Następnie dodaj rozpuszczone drożdże. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż nie będzie się kleić do rąk i stanie się sprężyste i aksamitne. Warto poświęcić na wyrabianie ciasta dłuższą chwilę – możesz użyć robota kuchennego z końcówką hakową.
Na koniec dużą miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na bok. Na minimum godzinę, a jeśli możesz zaczekać do następnego dnia, odłóż ciasto do spiżarki lub w inne, niekoniecznie bardzo ciepłe miejsce. Gdy przyjdzie czas na wypiek mini pizzerinki pokrój szynkę, pieczarki i oliwki (lub inne wybrane dodatki!) na mniejsze kawałki. Ser zetrzyj na tarce. Ciasto podziel na 10 części. Każdą część delikatnie rozwałkuj, a następnie nałóż na nią łyżkę pomidorów krojonych bez skórki. Pomidory dopraw szczyptą soli i oregano. Połóż na pizzerinki pozostałe składniki. Na koniec posyp je ziołami prowansalskimi. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy