Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Mazurek z domowym kajmakiem

Potrzebne składniki:

Wielkanoc bez mazurka?! Nie na naszej warcie! 😁 A już na pewno nie ma o tym mowy, gdy czuwa Karolina Kowalewska! Zakochacie się w jej przepisie na mazurek z domowym kajmakiem! A jeśli szukacie innych słodkości, koniecznie sprawdźcie przepis na tiramisu z chałwą.

Ciasto na mazurek

Wszystkie składniki wrzuć do malaksera i zagnieć gładkie ciasto. Możesz to też oczywiście zrobić ręcznie. Następnie ciasto rozwałkuj, uformuj dowolny kształt – kwadratu, prostokąta lub wylep ciastem formę do tarty. Możesz też narysować kształt jaja i potraktować go jako szablon – wytnij jajo z rozwałkowanego ciasta, a następnie ulep wałeczek i przyklej go na zewnętrznej krawędzi, żeby nadzienie kajmakowe nie wypłynęło. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopi przez 15 – 20 minut.

Domowy kajmak

Składniki na kajmak:

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 130 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ozdabianie mazurka:

  • 2 łyżki prażonych płatków migdałowych Lewiatan
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Lewiatan
  • kilka migdałów
  • skórka otarta z połowy cytryny

Składniki na kajmak umieść w garnku i podgrzewaj na średniej mocy palnika przez 30 – 35 minut, aż kajmak odparuje i wyraźnie zgęstnieje. Wylej masę na wystudzony spód na mazurek i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Udekoruj orzechami i skórką z cytryny.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *