Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Tiramisu z chałwą

Potrzebne składniki:

Kolejny świetny przepis od Karoliny Kowalewskiej! To aromatyczne i przepyszne tiramisu z chałwą przygotujesz bez problemu, a jego jego smak zachwyci! Jeśli masz ochotę na trochę większe wyzwanie, koniecznie sprawdź bezę kremem z palonej białej czekolady 🤩 Z tego przepisu przygotujesz około 6- 8 porcji.

Tiramisu z chałwą – najpierw przygotuj krem…

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodaj połowę cukru i ubijaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Żółtka utrzyj z resztą cukru na puszystą jasną masę. Do powstałej masy dodaj wanilię, mocno schłodzone mascapone i dokładnie zmiksuj. Dołóż chałwę i zmiksuj ponownie do połączenia składników. Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj całość łyżką. Włóż krem do lodówki.

…a później biszkoptowy przekładaniec

  • 250 ml mocnej kawy
  • 3 łyżki likieru amaretto lub ciemnego rumu
  • 200g biszkoptów typu lady fingers (podłużnych)
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Zimną kawę wymieszaj z amaretto lub rumem. Na dno naczynia o średnicy 20 cm (pojemności około 2l) wyłóż warstwę biszkoptów i namocz je przygotowaną mieszanką. Przykryj biszkopty połową kremu, a następnie połóż kolejną warstwę biszkoptów i znów krem. Wierzch posyp kakao przy pomocy drobnego sitka i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. 

Tiramisu z chałwą gotowe? Pochwal się efektem!

Kochamy gotować i dzielić się przepisami, ale uwielbiamy patrzeć także na Wasze piękne dania! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem. Będzie nam bardzo miło 🥰

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *