Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami – w wersji vege lub z kurczakiem

Potrzebne składniki:

Czy wspólny obiad dla osób jedzących mięso i tych na diecie wegetariańskiej musi składać się z dwóch zupełnie różnych dań? Oczywiście, że nie! Makaron ze szpinakiem i pieczarkami jest równie pyszny w obu wersjach. Sprawdźcie ⬇️

Podstawowy przepis na makaron ze szpinakiem

To podstawowy przepis na około 3-4 porcje. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelej zimną wodą i odstaw na sicie. Cebule pokrój w sporą kostkę i podsmaż na oleju razem z pokrojonymi pieczarkami, pod koniec dodaj posiekany czosnek i suszone pomidory w paskach. Szpinak przesmaż (najlepiej na patelni typu wok) na oleju z suszonych pomidorów. Po ostygnięciu zmiksuj go ze śmietanką i dodaj do patelni z przesmażoną cebulą i pieczarkami. Na koniec dodaj makaron, tofu lub kurczaka, serek śmietankowy i wymieszaj. Posól i popieprz do smaku. Do podania możesz zetrzeć trochę twardego sera.

Makaron ze szpinakiem – wersja vege

Poza podanymi na początku wpisu składnikami będziesz potrzebować jeszcze tofu wędzone lub marynowane (kostka 180 g na jedną porcję). Pokrój je w sporą kostkę i podsmaż na odrobinie oleju aż nabierze złocistego koloru. Możesz dodać ulubione przyprawy, świetnie pasować będzie papryka słodka i chilli.

Makaron ze szpinakiem – wersja z kurczakiem

Poza podanymi na początku wpisu składnikami będziesz potrzebować jeszcze filet z kurczaka (około 150 g na jedną porcję). Pokrój go w kostkę i podsmaż na oleju lub maśle aż nabierze złocistego koloru.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *