Czy wspólny obiad dla osób jedzących mięso i tych na diecie wegetariańskiej musi składać się z dwóch zupełnie różnych dań? Oczywiście, że nie! Makaron ze szpinakiem i pieczarkami jest równie pyszny w obu wersjach. Sprawdźcie ⬇️
Podstawowy przepis na makaron ze szpinakiem
To podstawowy przepis na około 3-4 porcje. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelej zimną wodą i odstaw na sicie. Cebule pokrój w sporą kostkę i podsmaż na oleju razem z pokrojonymi pieczarkami, pod koniec dodaj posiekany czosnek i suszone pomidory w paskach. Szpinak przesmaż (najlepiej na patelni typu wok) na oleju z suszonych pomidorów. Po ostygnięciu zmiksuj go ze śmietanką i dodaj do patelni z przesmażoną cebulą i pieczarkami. Na koniec dodaj makaron, tofu lub kurczaka, serek śmietankowy i wymieszaj. Posól i popieprz do smaku. Do podania możesz zetrzeć trochę twardego sera.
Makaron ze szpinakiem – wersja vege
Poza podanymi na początku wpisu składnikami będziesz potrzebować jeszcze tofu wędzone lub marynowane (kostka 180 g na jedną porcję). Pokrój je w sporą kostkę i podsmaż na odrobinie oleju aż nabierze złocistego koloru. Możesz dodać ulubione przyprawy, świetnie pasować będzie papryka słodka i chilli.
Makaron ze szpinakiem – wersja z kurczakiem
Poza podanymi na początku wpisu składnikami będziesz potrzebować jeszcze filet z kurczaka (około 150 g na jedną porcję). Pokrój go w kostkę i podsmaż na oleju lub maśle aż nabierze złocistego koloru.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy