Poznajcie tipy Jakubiaka na niepowtarzalną azjatycką ucztę! Przepyszny kurczak teriyaki z pieczarkami, papryką i azjatyckim makaronem przygotujecie bez problemu 🤩 Sprawdźcie też pozostałe przepisy od Tomka tutaj.
Kurczak teriyaki
Do rondelka dodaj sos sojowy, wino ryżowe i miód, zacznij gotować żeby sos lekko zgęstniał. Pokrój kurczaka na dużą kostkę i dodaj do niego sól, różowy pieprz, sok z limonki i mąkę kukurydzianą. Obtocz kurczaka w marynacie i następnie zalej zredukowanym sosem teriyaki, który powinien wyglądać jak gęsta piana. Pokrój pieczarki i papryki, podsmaż na mocno rozgrzanym oleju przez kilka minut, w międzyczasie ścierając na patelnię świeży imbir. Przełóż zarumienione warzywa do miski, a na patelnię dodaj kurczaka (bez sosu). Podsmażaj mięso przez około 10 minut, pod koniec dodając warzywa i sos.
Makaron azjatycki
- 1 papryczka chili
- 1 zielona papryczka pepperoni
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub kokosowego
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka pasty z tamaryndowca
- 35 g cukru palmowego
- 1 limonka
- korzeń świeżego imbiru
- 150 g makaronu ryżowego TaoTao
Papryczki pokrój w drobną kostkę, cukinię w sporą kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzej olej. W miseczce wymieszaj jajka na jednolitą masę i wlej powoli na patelnię intensywnie mieszając. Od razu dodaj pokrojone wcześniej warzywa. Wlej wodę, sos rybny, sos sojowy i dodaj pastę tamaryndową. Na koniec dodaj cukier palmowy i wrzuć na patelnię makaron ryżowy. Jeśli lubisz mocniej słone potrawy, możesz dodać odrobinę sosu sojowego.
Przełóż makaron do miski, zetrzyj na niego świeżą skórkę z limonki i odrobinę imbiru.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy