Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Kopytka z sosem meksykańskim

Potrzebne składniki:

Kopytka to jedno z tych dań, które kojarzą się z domowym ciepłem i kuchnią babci. Ale dziś mamy dla Was coś specjalnego – kopytka z sosem meksykańskim, który nadaje temu tradycyjnemu daniu zupełnie nowy charakter. Pikantny, kremowy sos z mielonym mięsem, fasolą i kukurydzą to idealne uzupełnienie delikatnych klusek ziemniaczanych. Spróbujcie tej niebanalnej wersji – zakochacie się od pierwszego kęsa!

Kopytka z sosem meksykańskim – przygotowanie

Z tego przepisu przygotujesz 4 porcje. Zacznij od przygotowania kopytek. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie ugnieć. Wyjmij 1/4 ziemniaków. Dodaj jajko, sól i stopniowo wsypuj mąkę, aż powstanie miękkie, nieklejące się ciasto. Podziel je na części, zroluj w wałeczki i pokrój na małe kluski. Gotuj je partiami w osolonym wrzątku – gdy wypłyną, trzymaj jeszcze minutę i odcedź.

W międzyczasie przygotuj sos. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj mięso mielone i smaż do zarumienienia. Dorzuć odsączoną fasolę, kukurydzę, pokrojoną paprykę i chili. Podsmaż chwilę, następnie wlej śmietankę i dodaj serki topione Hochland. Gotuj mieszając, aż powstanie kremowy sos. Dopraw solą i pieprzem.

Kopytka podawaj na ciepło, polane gorącym sosem. Udekoruj świeżymi ziołami lub dodatkową papryczką dla wyrazistego efektu.

Kopytka z sosem meksykańskim gotowe? Pochwal się efektem!

Sprawdź przepis w formacie wideo! Najnowsze odcinki z serii Crème de la crème znajdziesz co piątek na naszych social mediach: FacebookuInstagramie i kanale YouTube. Jeśli wypróbujesz ten przepis, koniecznie nas oznacz – uwielbiamy patrzeć na Wasze kreatywne interpretacje!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz