Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Kanapka z szarpaną wieprzowiną

Potrzebne składniki:

Streetfood w domowym wydaniu, czyli kanapka z szarpaną wieprzowiną! Koniecznie wypróbujcie przepis od Tomka Jakubiaka i dajcie znać jak smakowało! Wszystkie przepisy naszego Ambasadora znajdziecie tutaj.

Sucha marynata do mięsa

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry 
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżki soli

Błyskawiczny BBQ

  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej lub syropu klonowego
  • 50 ml sosu Worcester
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Do moździerza wrzuć składniki na suchą marynatę i całość utrzyj. Natnij lekko mięso, natrzyj je dokładnie mieszanką przypraw. Cebule i papryki pokrój w dużą kostkę. Roztop smalec w garnku i obsmaż łopatkę z obu stron. Następnie dodaj warzywa, pomidory i piwo porter. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5 – 2h. Gdy mięso będzie miękkie poszarp je widelcami.

Przygotuj sos BBQ łącząc wszystkie składniki w miseczce. Chałkę potnij na grube kromki i podpiecz na patelni grillowej lub w rozgrzanym piekarniku. Poszatkuj sałatę lodową i pokrój ogórki kiszone. Zarumienioną chałkę posmaruj sosem, następnie ułóż szarpaną wieprzowinę i warzywa.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *