Streetfood w domowym wydaniu, czyli kanapka z szarpaną wieprzowiną! Koniecznie wypróbujcie przepis od Tomka Jakubiaka i dajcie znać jak smakowało! Wszystkie przepisy naszego Ambasadora znajdziecie tutaj.
Sucha marynata do mięsa
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1,5 łyżki soli
Błyskawiczny BBQ
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej lub syropu klonowego
- 50 ml sosu Worcester
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
Do moździerza wrzuć składniki na suchą marynatę i całość utrzyj. Natnij lekko mięso, natrzyj je dokładnie mieszanką przypraw. Cebule i papryki pokrój w dużą kostkę. Roztop smalec w garnku i obsmaż łopatkę z obu stron. Następnie dodaj warzywa, pomidory i piwo porter. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5 – 2h. Gdy mięso będzie miękkie poszarp je widelcami.
Przygotuj sos BBQ łącząc wszystkie składniki w miseczce. Chałkę potnij na grube kromki i podpiecz na patelni grillowej lub w rozgrzanym piekarniku. Poszatkuj sałatę lodową i pokrój ogórki kiszone. Zarumienioną chałkę posmaruj sosem, następnie ułóż szarpaną wieprzowinę i warzywa.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy