Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Kaczka pieczona z jabłkami

Potrzebne składniki:

Sprawioną kaczkę natrzyj majerankiem, solą i pieprzem. Obierz i pokrój jabłka w plastry grubości ok. 1 cm. Wymieszaj z majerankiem, napełnij owocami kaczkę, zaszyj bawełnianą
nicią i włóż do lodówki na kilka godzin. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-190 stopni C. Brytfannę natłuść smalcem, włóż do niej kaczkę, podlej małą ilością wody, wstaw do gorącego piekarnika, piecz ok. 2 godzin. Co 15-20 minut polewaj kaczkę powstałym sosem. Po około 45 minutach przekręć tuszkę, aby zrumieniła się równomiernie z drugiej strony, a po
80 minutach natnij skórę między udami a korpusem, by wytopić tłuszcz. Po upieczeniu zostaw kaczkę w piekarniku jeszcze na kwadrans, by „odpoczęła”. Podawaj z kluskami śląskimi i sałatką z czerwonej kapusty.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

"; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; }); function drukuj(){ var myDiv = document.getElementById("ID").innerHTML; var oldPage = document.body.innerHTML; document.body.innerHTML = "" + myDiv + ""; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; } if(!jQuery("#filmik").length > 0) { jQuery(".jakzrobic").remove(); } });