W Polsce początki tłustego czwartku sięgają XIII wieku, choć wtedy królowały jeszcze tłuste potrawy mięsne, a nie słodkości. Pączki, które znamy dziś pojawiły się około XVII wieku i od tego czasu dominują na naszych stołach – zjadamy ich co roku średnio 100 milionów.
Okaż miłość pączkom – nie pozwól im się zmarnować
Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się tego dnia na tradycyjne pączki smażone na smalcu czy na lżejsze lub wegańskie alternatywy, zjedzenie choć jednego pączka tego dnia to niemal obowiązek każdego Polaka. Pamiętajmy jednak, że tego typu święta często kończą się jeszcze większym niż zwykle marnowaniem żywności. Kupujmy zatem pączki z głową – najlepiej tylko tyle, ile faktycznie będziemy w stanie zjeść 😉
Zostały niezjedzone pączki? Nie wyrzucaj ich!
Czerstwy pączek wcale nie musi trafić do kosza – możesz przywrócić mu świeżość. Skorzystaj z rad naszego partnera, Too Good To Go:
- włóż pączka na kilkanaście sekund do mikrofalówki – brzmi banalnie, ale pomoże zmiękczyć ciasto i pączuś będzie jak nowy
- nadmiar pączków zawijaj osobno w ręczniki papierowe albo zamrażaj, by przedłużyć ich świeżość
- ze starych pączków przygotuj tosty francuskie – kroimy pączki w plastry, obtaczamy w mleku, jajku i bułce tartej, a następnie smażymy, aż się zarumienią
- wykorzystaj pączki do stworzenia deseru – pokrojone pączki układamy w pucharku, polewamy mlekiem, dodajemy nieco miodu, rodzynek i gotowe!
- pączkowy pudding – formę wykładamy plastrami pączków. W osobnym naczyniu mieszamy mleko z jajkiem i miodem. Powstałą masą zalewamy pączki po czym mocniej je dociskamy, aby wchłonęły cały płyn. Pozostawiamy na kilka minut. Posypujemy kawałkami czekolady i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 160 stopni. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy ciepłe.
Tekst powstał na podstawie materiałów naszego partnera, Too Good To Go. Zachęcamy do pobrania aplikacji i ratowania jedzenia przed zmarnowaniem!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy