Blog poszukiwaczy smaku

pełen kulinarnych inspiracji

Pączki kochamy – nie wyrzucamy!

W Polsce początki tłustego czwartku sięgają XIII wieku, choć wtedy królowały jeszcze tłuste potrawy mięsne, a nie słodkości. Pączki, które znamy dziś pojawiły się około XVII wieku i od tego czasu dominują na naszych stołach – zjadamy ich co roku średnio 100 milionów.

Okaż miłość pączkom – nie pozwól im się zmarnować

Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się tego dnia na tradycyjne pączki smażone na smalcu czy na lżejsze lub wegańskie alternatywy, zjedzenie choć jednego pączka tego dnia to niemal obowiązek każdego Polaka. Pamiętajmy jednak, że tego typu święta często kończą się jeszcze większym niż zwykle marnowaniem żywności. Kupujmy zatem pączki z głową – najlepiej tylko tyle, ile faktycznie będziemy w stanie zjeść 😉

Zostały niezjedzone pączki? Nie wyrzucaj ich!

Czerstwy pączek wcale nie musi trafić do kosza – możesz przywrócić mu świeżość. Skorzystaj z rad naszego partnera, Too Good To Go:

  • włóż pączka na kilkanaście sekund do mikrofalówki – brzmi banalnie, ale pomoże zmiękczyć ciasto i pączuś będzie jak nowy
  • nadmiar pączków zawijaj osobno w ręczniki papierowe albo zamrażaj, by przedłużyć ich świeżość
  • ze starych pączków przygotuj tosty francuskie – kroimy pączki w plastry, obtaczamy w mleku, jajku i bułce tartej, a następnie smażymy, aż się zarumienią
  • wykorzystaj pączki do stworzenia deseru – pokrojone pączki układamy w pucharku, polewamy mlekiem, dodajemy nieco miodu, rodzynek i gotowe!
  • pączkowy pudding – formę wykładamy plastrami pączków. W osobnym naczyniu mieszamy mleko z jajkiem i miodem. Powstałą masą zalewamy pączki po czym mocniej je dociskamy, aby wchłonęły cały płyn. Pozostawiamy na kilka minut. Posypujemy kawałkami czekolady i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 160 stopni. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy ciepłe.

Tekst powstał na podstawie materiałów naszego partnera, Too Good To Go. Zachęcamy do pobrania aplikacji i ratowania jedzenia przed zmarnowaniem!

Dodaj do ulubionych

Pączki z truskawkowym curdem

Potrzebne składniki:

Przepyszne pączki z bajecznym truskawkowym nadzieniem? Wszyscy na nie zasługujemy, ale tylko Karolina Kowalewska wie jak je zrobić 😁 Koniecznie zajrzyjcie na Instagrama Karoliny, by obejrzeć przepis wideo! Na naszego też możecie zajrzeć 😎

Curd truskawkowy – nadzienie

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 70 g masła
  • 200 g truskawek zmiksowanych na puree

W garnuszku umieść jajka, masło, cukier i truskawkowe puree. Roztrzep rózgą kuchenną i postaw na kuchence, na średniej mocy palnika. Podgrzewaj cały czas mieszając, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Wystudź. Przełóż do rękawa cukierniczego, końcówką do nadziewania.

Składniki ciasta na 12 pączków

  • 500 g mąki pszennej tortowej Lewiatan
  • 2 jajka + 3 żółtka
  • 60 g cukru
  • 60 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 160 ml ciepłego mleka Lewiatan
  • 2 łyżki ciemnego rumu

Wszystkie składniki wrzuć do misy i wyrabiaj przy pomocy miksera z hakiem przez 8-10 min (lub ręcznie). Odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto odgazuj, rozwałkuj na grubość 2-3 cm i wykrawaj pączki. Przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na 30-40 min. Pod koniec wyrastania rozgrzej tłuszcz do temp. 175-180⁰ i smaż pączki po 2-3 min z każdej strony. Odsącz na papierowym ręczniku. Nadziewaj gdy lekko przestygną. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z łyżką oleju i polej pączki. Posyp pistacjami.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę
"; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; }); function drukuj(){ var myDiv = document.getElementById("ID").innerHTML; var oldPage = document.body.innerHTML; document.body.innerHTML = "" + myDiv + ""; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; } if(!jQuery("#filmik").length > 0) { jQuery(".jakzrobic").remove(); } });

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *