Blog poszukiwaczy smaku

pełen kulinarnych inspiracji

Ogranicz marnowanie żywności na 6 sposobów

Marnowanie żywności to ogromny problem – szczególnie, gdy zdamy sobie sprawę, że są miejsca na świecie, gdzie żywności brakuje. Załamywanie się jednak nic nie da! Dlatego z okazji Światowego Dnia Żywności dajemy znać jakie małe zmiany można wprowadzić, aby jedzenia wyrzucać mniej. Jako Polska Sieć Sklepów Lewiatan od 2021 roku jesteśmy partnerem Too Good To Go i wspólnie uratowaliśmy już 8959 posiłków!

Sposoby na niemarnowanie żywności

  1. Planuj posiłki i zakupy. Inspiracje kulinarne znajdziesz oczywiście na naszym blogu, a wygodną listę zakupów zrobisz korzystając z aplikacji Mój Lewiatan. Jeśli interesuje Cię tak zwany meal prepping, czyli przygotowywanie posiłków na kilka dni, to koniecznie przeczytaj ten artykuł!
  2. Wprowadź dzień czyszczenia lodówki. Zanim wybierzesz się na kolejne zakupy przejrzyj dokładnie zawartość lodówki. W słoiku z resztkami dżemu zrobisz pyszną nocną owsiankę praktycznie bez wysiłku, a smutna papryka która już nie zachęca, by pokroić ją na kanapkę, świetnie się nada na leczo!
  3. Zwracaj uwagę na daty przydatności. Sformułowanie „należy spożyć do” oznacza, że po tym terminie produkt nie nadaje się już do spożycia i można się nim zatruć. Z kolei „najlepiej spożyć przed” oznacza czas minimalnej trwałości produktu, czyli po tym terminie właściwości (kolor, konsystencja, smak) produktu mogą ulec zmianie. Ale wcale nie muszą!
  4. Nadwyżki przygotowanego jedzenia zamrażaj, susz, rób kiszonki oraz przetwory. Mrożenie to najszybsza opcja, ale wekowanie wcale nie jest zarezerwowane dla wprawionych gospodyń domowych! Co chwilę zostają nam puste słoiki po kupionych produktach – zamiast je wyrzucać spróbuj wekowania!
  5. Zamiast wyrzucać żywność zastanów się, jak możesz ją sprytnie wykorzystać. Jeśli ziemniaki miały ładną i czystą skórkę, to zrobisz z obierków zrobisz pyszną przekąskę z piekarnika! A resztki miodu, który ciężko wyskrobać ze słoika wcale nie trzeba spisywać na straty. Wystarczy, że dodasz do niego odrobinę ciepłej wody, musztardę, oliwę i sok z cytryny. Chwilę energicznie potrząśniesz i pyszny dressing gotowy!
  6. Dziel się jedzeniem z potrzebującymi. Jak pomagać dowiesz się m.in. ze stron  i social mediów Caritas, Federacji Banków Żywności oraz Too Good To Go.

Masz swoje sposoby na NIE marnowanie żywności? Podziel się!

Daj nam znać na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem do posta edukującego znajomych! Będzie nam bardzo miło i na pewno podamy go dalej! 🥰

Dodaj do ulubionych
jak ograniczyć marnowanie żywności

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *