Blog poszukiwaczy smaku

pełen kulinarnych inspiracji

Nasze babcie radziły sobie w kuchni bez detergentów i innych środków chemicznych. Przypominamy niektóre ich sposoby.

JAK GOTOWAĆ JAJKA
Czas gotowania jajek liczy się od momentu zagotowania wody. Długość gotowania decyduje o efekcie: możemy mieć jajka na miękko, półmiękko lub na twardo. Jajka na miękko należy gotować od 2 do 4 minut (w zależności od wielkości jajka), na półmiękko do 6 minut, na twardo od 8 do 10 minut. Garnek powinien być na tyle duży, by jajka pomieściły się na dnie. Przygotowane wcześniej (i umyte) jajka kładź łyżką do gotującej się wody. Najlepiej wyjąć je wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. Dobrym sposobem jest umycie ich pod ciepłą wodą.

JAK PORADZIĆ SOBIE Z PRZYPALONYM GARNKIEM
Jednym z nich jest użycie soli. Trzeba posypać przypalone dno grubą warstwą soli i polać odrobiną wody, zostawić na kilka godzin, następnie czyścić za pomocą zmywaka, często całą operację trzeba powtórzyć. Innym sposobem jest gotowanie roztworu wody z solą przez kilkanaście minut. Podobnie czyści się garnek za pomocy sody oczyszczonej, z zastrzeżeniem, że nie powinno się jej używać do czyszczenia garnków aluminiowych. W przypalonym garnku można także gotować ryż w torebce przez kilkanaście minut na wolnym ogniu. Jeśli przypalenie jest większe – czynność trzeba powtórzyć. Warto wykorzystać też colę: gotowana przez kilkanaście minut w przypalonym garnku daje równie świetne rezultaty co dobre detergenty. Na koniec garnek powinno się doczyścić zwykłym zmywakiem.

ŻEBY POJEMNIK NA LÓD NIE PRZYMARZAŁ
Jeśli posypiesz pojemnik na lód odrobiną soli, to nie będzie przymarzał do dna półki w zamrażarce.

JAK USUNĄĆ PRZEBARWIENIA Z DESKI KUCHENNEJ
Pozbędziesz się nieestetycznych plam na drewnianej desce, jeśli namoczysz ją na noc w wodzie z octem. Przywrócisz jej pierwotny kształt, jeśli zmoczysz ją wodą, a następnie położysz na równej powierzchni i przyciśniesz ciężkim przedmiotem.

JAK ZACHOWAĆ OSTRE NOŻE
Nie chcesz zbyt często ostrzyć noży? Myj je ręcznie. Mycie w zmywarce tępi noże.

W JAKI SPOSÓB OCZYŚCIĆ POPLAMIONE DREWNIANE ŁYŻKI
Drewniane łyżki trudno doczyścić, ponieważ wsiąka w nie tłuszcz. Łyżka będzie bardziej odporna na przesiąkanie tłuszczem, jeśli przed każdym użyciem zmoczysz ją zimną wodą. Natomiast brudne plamy można usunąć, mocząc łyżki przez całą noc w roztworze sody oczyszczonej.

PUSZYSTE CIASTO NA NALEŚNIKI
Podczas robienia naleśników nie dolewaj samego mleka, tylko z odrobiną wody. Może być gazowana – wtedy ciasto będzie puszyste.

SAŁATA NIE LUBI STALI
Sałatę najlepiej rozdrabniać ręcznie. Na pewno nie wolno jej kroić nożem metalowym, bo wchodzi szybko w reakcję ze stalą. Ewentualnie można użyć noży ceramicznych.

OBIE STRONY DESKI
Jeśli używasz obu stron deski kuchennej, pamiętaj, żeby cebulę i czosnek kroić zawsze po tej samej stronie, by nie przeszła zapachem.

OD JASNEJ STRONY
Świeżego ogórka obieraj zawsze zaczynając od jasnej strony. Dzięki temu nie będzie miał gorzkiego posmaku.

GOTOWANIE KALAFIORA
Jeśli chcesz zneutralizować zapach gotowanego kalafiora, wrzuć do wody trochę świeżego koperku.

 

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *