Doskonale przyrządzony w każdym detalu, soczysty i chrupiący zarazem! Idealny kotlet schabowy według Tomasza Jakubiaka to właśnie taki, z dodatkiem doskonałej mizerii i kremowych ziemniaków. Wypróbujcie ten przepis, a gdy już się w nim zakochacie… sprawdźcie inne!
Idealny kotlet schabowy
Z tego przepisu przygotujesz cztery porcje. Kotlety rozbij na ulubioną grubość, każdy z osobna posól i popieprz, a następnie zalej mlekiem i odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj płaski talerz z mąką pszenną, osobny z bułką tartą i roztrzepanymi jajkami. Do bułki tartej dodaj sól i pieprz, a także opcjonalnie parmezan i czosnek niedźwiedzi. Następnie kotlety obtocz w mące, jajku i na koniec w bułce. Smaż na klarowanym maśle z obu stron.
Mizeria i tłuczone ziemniaki
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 2 średniej wielkości ogórki
- 1 łyżeczka soli Lewiatan
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 200 ml śmietanki 30%
- Sok z połowy cytryny
Ogórki obierz i posiekaj w cienkie talarki. Dodaj sól i ściskaj ogórki w dłoni aż puszczą sok – wylej go z miski. Dodaj cukier, sok z cytryny i koperek. Wymieszaj dokładnie i dodaj śmietankę.
Ziemniaki obierz, pokrój i wrzuć do gotującej się wody. Po ugotowaniu utłucz je z dodatkiem części masła z patelni po smażeniu kotletów. Podawaj danie na dużym talerzu. Posyp ziemniaki świeżym koperkiem. Opcjonalnie możesz także położyć na talerzu połówkę cytryny, by każdy skropił kotleta wedle uznania.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy