Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Hot dogi w chlebie z domowym sosem BBQ i warzywną salsą

Potrzebne składniki:

Hot dogi w amerykańskim wydaniu od Jakubiaka! Inspiracja zza oceanu nie stoi na przeszkodzie, by do ich przygotowania użyć pysznych, lokalnych składników 😋 Sprawdźcie przepis na nieziemskie hot dogi w chlebie, które świetnie sprawdzą się na imprezie! Sprawdź inne przepisy z serii Jakubiak gotuje z Lewiatanem – każdy jest świetny!

Sos BBQ

Pokrój cebulę i czosnek, a na dno garnka wsyp cukier. Skarmelizuj go i dodaj warzywa, a następnie przyprawy – kolendrę w ziarnach, pieprz cayenne i kmin rzymski. Dodaj piwo, śliwki i espresso, po czym redukuj płyn około 10 minut. Następnie dodaj ketchup i miód gryczany. Na koniec zblenduj sos i dolej octu winnego.

Salsa warzywna

  • 1/2 szklanki brązowego cukru 
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka kolendry w ziarnach 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne  
  • 0,3l piwa typu porter
  • 5 suszonych śliwek (najlepiej wędzonych)
  • podwójne espresso
  • 750 ml ketchupu
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 3 łyżki octu winnego 

Nożem obkrój ziarna z kukurydzy i rozdrobnij lekko w palcach. Pokrój drobno cebulę, szczypiorek, kolendrę, papryczkę jalapeno i pomidora. Dodaj sok z limonki, sól i kmin rzymski.

Aby przygotować hot dogi potrzebujesz już tylko ulubionego chleba, masła i parówek Krakus. Rozkrój grubą pajdę chleba przez środek i zacznij podpiekać ją na suchej patelni. Dodaj łyżkę zimnego masła i smaż, aż pieczywo przyrumieni się z obu stron. W rondelku ugotuj parówki. Posmaruj chleb sosem BBQ, dodaj parówkę i salsę. Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *