Hot dogi w amerykańskim wydaniu od Jakubiaka! Inspiracja zza oceanu nie stoi na przeszkodzie, by do ich przygotowania użyć pysznych, lokalnych składników 😋 Sprawdźcie przepis na nieziemskie hot dogi w chlebie, które świetnie sprawdzą się na imprezie! Sprawdź inne przepisy z serii Jakubiak gotuje z Lewiatanem – każdy jest świetny!
Sos BBQ
Pokrój cebulę i czosnek, a na dno garnka wsyp cukier. Skarmelizuj go i dodaj warzywa, a następnie przyprawy – kolendrę w ziarnach, pieprz cayenne i kmin rzymski. Dodaj piwo, śliwki i espresso, po czym redukuj płyn około 10 minut. Następnie dodaj ketchup i miód gryczany. Na koniec zblenduj sos i dolej octu winnego.
Salsa warzywna
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka kolendry w ziarnach
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 0,3l piwa typu porter
- 5 suszonych śliwek (najlepiej wędzonych)
- podwójne espresso
- 750 ml ketchupu
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 3 łyżki octu winnego
Nożem obkrój ziarna z kukurydzy i rozdrobnij lekko w palcach. Pokrój drobno cebulę, szczypiorek, kolendrę, papryczkę jalapeno i pomidora. Dodaj sok z limonki, sól i kmin rzymski.
Aby przygotować hot dogi potrzebujesz już tylko ulubionego chleba, masła i parówek Krakus. Rozkrój grubą pajdę chleba przez środek i zacznij podpiekać ją na suchej patelni. Dodaj łyżkę zimnego masła i smaż, aż pieczywo przyrumieni się z obu stron. W rondelku ugotuj parówki. Posmaruj chleb sosem BBQ, dodaj parówkę i salsę. Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy