Sprawdźcie przepis na pyszny obiad lub kolację! Hot dogi w domowej bułce maślanej sprawią, że zapomnicie o tych ze stacji 😁 Inne przepisy od Tomka Jakubiaka znajdziecie tutaj.
Domowe bułki do hot dogów
Wszystkie składniki na bułeczki umieść w misce i wymieszaj na jednolitą masę. Wyrabiaj ciasto ręcznie aż będzie bardzo elastyczne i gładkie, wręcz „świecące”. Podziel ciasto na 5 części. Każdą uformuj w kształt walca. Ułóż je na blasze zachowując spore odstępy i odłóż do wyrośnięcia na 20 minut pod ściereczką lub folią. Po tym czasie bułeczki włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Po wyjęciu posmaruj bułki pędzelkiem namoczonym w maśle i włóż jeszcze na chwilę z powrotem do przypieczenia.
Sos majonezowy
- 3 żółtka
- 300 ml oliwy
- 1 garść świeżej natki pietruszki
- 1/2 limonki
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- szczypta soli
Włóż do malaksera żółtka i oliwę, zmiksuj. Dodaj resztę składników i miksuj jeszcze przez chwilę. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodaj więcej oliwy lub oleju i miksuj na średnich obrotach.
Domowa prażona cebulka
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1,5 szklanki oleju
- spora szczypta soli
Pokrój cebulę w dużą kostkę, oprósz odrobiną mąki i soli. Rozgrzej dużą ilość oleju w garnuszku i podgrzej, ostrożnie dodawaj cebulę partiami. Gdy będzie już złocistobrązowa odcedź cebulę na metalowym sitku.
Na koniec parówki podsmaż na suchej patelni. Bułeczki rozetnij od góry, posmaruj sosem, dodaj sałatkę szwedzką, parówki i prażoną cebulkę.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy