Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Hot dog w domowej maślanej bułce

Potrzebne składniki:

Sprawdźcie przepis na pyszny obiad lub kolację! Hot dogi w domowej bułce maślanej sprawią, że zapomnicie o tych ze stacji 😁 Inne przepisy od Tomka Jakubiaka znajdziecie tutaj.

Domowe bułki do hot dogów

Wszystkie składniki na bułeczki umieść w misce i wymieszaj na jednolitą masę. Wyrabiaj ciasto ręcznie aż będzie bardzo elastyczne i gładkie, wręcz „świecące”. Podziel ciasto na 5 części. Każdą uformuj w kształt walca. Ułóż je na blasze zachowując spore odstępy i odłóż do wyrośnięcia na 20 minut pod ściereczką lub folią. Po tym czasie bułeczki włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Po wyjęciu posmaruj bułki pędzelkiem namoczonym w maśle i włóż jeszcze na chwilę z powrotem do przypieczenia.

Sos majonezowy

  • 3 żółtka 
  • 300 ml oliwy
  • 1 garść świeżej natki pietruszki
  • 1/2 limonki
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • szczypta soli

Włóż do malaksera żółtka i oliwę, zmiksuj. Dodaj resztę składników i miksuj jeszcze przez chwilę. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodaj więcej oliwy lub oleju i miksuj na średnich obrotach.

Domowa prażona cebulka

  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki oleju
  • spora szczypta soli 

Pokrój cebulę w dużą kostkę, oprósz odrobiną mąki i soli. Rozgrzej dużą ilość oleju w garnuszku i podgrzej, ostrożnie dodawaj cebulę partiami. Gdy będzie już złocistobrązowa odcedź cebulę na metalowym sitku.

Na koniec parówki podsmaż na suchej patelni. Bułeczki rozetnij od góry, posmaruj sosem, dodaj sałatkę szwedzką, parówki i prażoną cebulkę.

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *