Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Grillowane połówki kurczaka marynowane w świeżych ziołach

Potrzebne składniki:

Sprawdźcie sposób na grillowane połówki kurczaka, od których szczęki opadną a widelce pójdą w górę! Inne przepisy od Tomka Jakubiaka znajdziecie tutaj.

Masło czosnkowe

  • 1/2 kostki masła
  • 2 ząbki startego czosnku
  • Kilka gałązek tymianku
  • 1 łyżka miodu

Masło rozpuść, dodaj pokrojony czosnek, tymianek oraz miód. Mieszankę nakładaj pędzelkiem na mięso podczas grillowania.

Grillowane połówki kurczaka – marynata

  • Spora ilość świeżej natki pietruszki, oregano, tymianku i bazylii 
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego 
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 szklanki soku z cytryny

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj tak, by powstała marynata o konsystencji bardzo gęstego sosu. Kurczaka przekrój na pół wzdłuż kręgosłupa, następnie usuń kręgosłup, szyję i kuper. Oprósz solą i nasmaruj marynatą, odstaw na kilka godzin lub noc do lodówki. Mięso grilluj rozłożone na płasko na średnim ogniu łącznie około 25-30 minut, co jakiś czas smaruj kurczaka masłem czosnkowym przy pomocy pędzelka oraz przekręcaj aby mięso się nie przypaliło.

Sos orzechowy

  • 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni orzechów ziemnych
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego 
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego 
  • 3 papryczki piri piri lub chilli
  • 4 łyżki soku z limonki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/4 szklanki wrzątku

Do malaksera włóż wszystkie składniki i zmiksuj na jednolitą gęstą masę. Kawałki kurczaka zawijaj w liście sałaty oraz maczaj w ostrym sosie. 

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *