Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Grillowane połówki kurczaka marynowane w świeżych ziołach

Potrzebne składniki:

Sprawdźcie sposób na grillowane połówki kurczaka, od których szczęki opadną a widelce pójdą w górę! Inne przepisy od Tomka Jakubiaka znajdziecie tutaj.

Masło czosnkowe

  • 1/2 kostki masła
  • 2 ząbki startego czosnku
  • Kilka gałązek tymianku
  • 1 łyżka miodu

Masło rozpuść, dodaj pokrojony czosnek, tymianek oraz miód. Mieszankę nakładaj pędzelkiem na mięso podczas grillowania.

Grillowane połówki kurczaka – marynata

  • Spora ilość świeżej natki pietruszki, oregano, tymianku i bazylii 
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego 
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 szklanki soku z cytryny

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj tak, by powstała marynata o konsystencji bardzo gęstego sosu. Kurczaka przekrój na pół wzdłuż kręgosłupa, następnie usuń kręgosłup, szyję i kuper. Oprósz solą i nasmaruj marynatą, odstaw na kilka godzin lub noc do lodówki. Mięso grilluj rozłożone na płasko na średnim ogniu łącznie około 25-30 minut, co jakiś czas smaruj kurczaka masłem czosnkowym przy pomocy pędzelka oraz przekręcaj aby mięso się nie przypaliło.

Sos orzechowy

  • 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni orzechów ziemnych
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego 
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego 
  • 3 papryczki piri piri lub chilli
  • 4 łyżki soku z limonki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/4 szklanki wrzątku

Do malaksera włóż wszystkie składniki i zmiksuj na jednolitą gęstą masę. Kawałki kurczaka zawijaj w liście sałaty oraz maczaj w ostrym sosie. 

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz