Sprawdźcie sposób na grillowane połówki kurczaka, od których szczęki opadną a widelce pójdą w górę! Inne przepisy od Tomka Jakubiaka znajdziecie tutaj.
Masło czosnkowe
- 1/2 kostki masła
- 2 ząbki startego czosnku
- Kilka gałązek tymianku
- 1 łyżka miodu
Masło rozpuść, dodaj pokrojony czosnek, tymianek oraz miód. Mieszankę nakładaj pędzelkiem na mięso podczas grillowania.
Grillowane połówki kurczaka – marynata
- Spora ilość świeżej natki pietruszki, oregano, tymianku i bazylii
- 3 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1/4 szklanki soku z cytryny
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj tak, by powstała marynata o konsystencji bardzo gęstego sosu. Kurczaka przekrój na pół wzdłuż kręgosłupa, następnie usuń kręgosłup, szyję i kuper. Oprósz solą i nasmaruj marynatą, odstaw na kilka godzin lub noc do lodówki. Mięso grilluj rozłożone na płasko na średnim ogniu łącznie około 25-30 minut, co jakiś czas smaruj kurczaka masłem czosnkowym przy pomocy pędzelka oraz przekręcaj aby mięso się nie przypaliło.
Sos orzechowy
- 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni orzechów ziemnych
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 papryczki piri piri lub chilli
- 4 łyżki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki wrzątku
Do malaksera włóż wszystkie składniki i zmiksuj na jednolitą gęstą masę. Kawałki kurczaka zawijaj w liście sałaty oraz maczaj w ostrym sosie.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy