Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Grillowana brzoskwinia marynowana w rumie

Potrzebne składniki:

Deser z grilla? Bez problemu! Sprawdźcie przepis Tomka Jakubiaka na obłędną grillowaną brzoskwinię marynowaną w rumie. A jeśli interesują Was inne przepisy naszego Ambasadora, znajdziecie je tutaj.

Grillowane brzoskwinie

W rondelku lub na patelni wymieszaj rum z cukrem i dodaj przyprawy. Gotuj miksturę aż pojawi się gęsta piana. Brzoskwinie przekrój na pół, wyjmij pestki, dodaj do rondelka i dokładnie obtocz owoce w syropie. Włóż brzoskwinie na średnio rozgrzanego grilla i obserwuj, żeby się nie przypaliły. Po około 3 minutach przewróć na drugą stronę. Nie wylewaj pozostałego syropu!

Orzechowy crunch

  • 1 garść orzechów włoskich 
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 1 garść orzechów nerkowca (możesz dodać również orzechy makadamia lub ziemne)
  • 3 – 5 goździków
  • 4 łyżki brązowego cukru

Do naczynia z pozostałym syropem dodaj cukier i goździki. Postaw patelnię na gazie lub grillu do rozpuszczenia cukru. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki i upraż je na suchej patelni. Wymieszaj orzechy na patelni z zagotowanym syropem. Odstaw do przestygnięcia.

Sos jogurtowy

  • 400 g gęstego jogurtu greckiego 
  • 3 łyżki soku z limonki 
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • Szczypta soli 

Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę. Powstały sos włóż do lodówki bądź zamrażarki na 30 minut lub dłużej, jeśli chcesz by zamienił się w lody. Podawaj brzoskwinie z jogurtem i orzechowym crunchem.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *