Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Grillowana brzoskwinia marynowana w rumie

Potrzebne składniki:

Deser z grilla? Bez problemu! Sprawdźcie przepis Tomka Jakubiaka na obłędną grillowaną brzoskwinię marynowaną w rumie. A jeśli interesują Was inne przepisy naszego Ambasadora, znajdziecie je tutaj.

Grillowane brzoskwinie

W rondelku lub na patelni wymieszaj rum z cukrem i dodaj przyprawy. Gotuj miksturę aż pojawi się gęsta piana. Brzoskwinie przekrój na pół, wyjmij pestki, dodaj do rondelka i dokładnie obtocz owoce w syropie. Włóż brzoskwinie na średnio rozgrzanego grilla i obserwuj, żeby się nie przypaliły. Po około 3 minutach przewróć na drugą stronę. Nie wylewaj pozostałego syropu!

Orzechowy crunch

  • 1 garść orzechów włoskich 
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 1 garść orzechów nerkowca (możesz dodać również orzechy makadamia lub ziemne)
  • 3 – 5 goździków
  • 4 łyżki brązowego cukru

Do naczynia z pozostałym syropem dodaj cukier i goździki. Postaw patelnię na gazie lub grillu do rozpuszczenia cukru. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki i upraż je na suchej patelni. Wymieszaj orzechy na patelni z zagotowanym syropem. Odstaw do przestygnięcia.

Sos jogurtowy

  • 400 g gęstego jogurtu greckiego 
  • 3 łyżki soku z limonki 
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • Szczypta soli 

Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę. Powstały sos włóż do lodówki bądź zamrażarki na 30 minut lub dłużej, jeśli chcesz by zamienił się w lody. Podawaj brzoskwinie z jogurtem i orzechowym crunchem.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz