Cebulę zetrzyj na tarce na małych oczkach. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem z opakowania i przelej zimną wodą. Włóż do dużej miski wraz z mięsem, przypraw solą i pieprzem, dodaj cebulę i dokładnie wymieszaj. Z kapusty usuń głąb, włóż ją do dużego garnka z wodą i gotuj we wrzątku przez około 10 minut. Po ostudzeniu kapusty oddziel liście i usuń ich twarde części. Na każdym liściu ułóż farsz uformowany w podłużny kotlet, a następnie zawiń jak krokiet. Zawinięte gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym (możesz jego spód wyłożyć liśćmi kapusty), zalej bulionem i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie odlej wywar, dodaj do niego dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Zagęść mąką rozbełtaną w niewielkiej ilości wody.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy