Klasyk polskiej kuchni podkręcony talentem kulinarnym Tomka Jakubiaka! Te konfitowane w maśle gołąbki podbiją Wasze serca i żołądki 😁 A jeśli macie ochotę sprawdzić inne przepisy przygotowane przez naszego ambasadora, to kliknijcie tutaj 😋
Gołąbki konfitowane w maśle
Zacznij od ugotowania ryżu oraz namoczenia chałki w mleku. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż najpierw na suchej patelni, dodaj posiekany czosnek i dolej odrobinę oleju dopiero wtedy, gdy cebula lekko się skarmelizuje i nabierze wspaniałego aromatu. W misce wymieszaj mięso, tymianek oraz suszone przyprawy (w tym sól i pieprz), ryż, drobno posiekane suszone śliwki, jajka oraz przesmażoną cebulę z czosnkiem. Dokładnie wymieszaj farsz i odstaw.
Z kapusty wytnij głąb i umieść ją w dużym garnku z gotującą się wodą wyciętą dziurą do góry. Podczas gotowania powoli obieraj kapustę z odchodzących liści i przekładaj je na durszlak. W każdym liściu rozbij tłuczkiem twardszą część łodygi, dzięki czemu łatwiej będzie go zrolować. Nałóż łyżkę farszu na każdy liść i zwiń gołąbki. Ponieważ będą one konfitowane w maśle bez dodatkowego płynu, a nie chcemy żeby się przypaliły, spód brytfanki wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty i to na nich układaj ciasno gołąbki. Na koniec przykryj gołąbki pociętym w kawałki masłem i piecz około 70 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Sos pomidorowo-kurkowy
- 200 g kurek
- 2 kostki warzywne Lewiatan
- 1 marchewka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 1 litr przecieru lub passaty pomidorowej
- 4 ząbki czosnku
- 2 garści świeżego koperku
- Olej rzepakowy Lewiatan
- Sól i pieprz Lewiatan
Kostki warzywne rozpuść w dwóch szklankach gorącej wody na bulion. Seler, marchew i cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na oleju. Większe grzyby przekrój na pół a małe kurki zostaw w całości i dodaj je na patelnię. Dodaj sól i pieprz, a następnie przecier pomidorowy oraz bulion. Gotuj sos aż zgęstnieje i dopiero wtedy dorzuć posiekany drobno czosnek. Na koniec dodaj posiekany koperek. Podawaj gołąbki polane sosem.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy