Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Gołąbki konfitowane w maśle z sosem pomidorowo-kurkowym

Potrzebne składniki:

Klasyk polskiej kuchni podkręcony talentem kulinarnym Tomka Jakubiaka! Te konfitowane w maśle gołąbki podbiją Wasze serca i żołądki 😁 A jeśli macie ochotę sprawdzić inne przepisy przygotowane przez naszego ambasadora, to kliknijcie tutaj 😋

Gołąbki konfitowane w maśle

Zacznij od ugotowania ryżu oraz namoczenia chałki w mleku. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż najpierw na suchej patelni, dodaj posiekany czosnek i dolej odrobinę oleju dopiero wtedy, gdy cebula lekko się skarmelizuje i nabierze wspaniałego aromatu. W misce wymieszaj mięso, tymianek oraz suszone przyprawy (w tym sól i pieprz), ryż, drobno posiekane suszone śliwki, jajka oraz przesmażoną cebulę z czosnkiem. Dokładnie wymieszaj farsz i odstaw.

Z kapusty wytnij głąb i umieść ją w dużym garnku z gotującą się wodą wyciętą dziurą do góry. Podczas gotowania powoli obieraj kapustę z odchodzących liści i przekładaj je na durszlak. W każdym liściu rozbij tłuczkiem twardszą część łodygi, dzięki czemu łatwiej będzie go zrolować. Nałóż łyżkę farszu na każdy liść i zwiń gołąbki. Ponieważ będą one konfitowane w maśle bez dodatkowego płynu, a nie chcemy żeby się przypaliły, spód brytfanki wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty i to na nich układaj ciasno gołąbki. Na koniec przykryj gołąbki pociętym w kawałki masłem i piecz około 70 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Sos pomidorowo-kurkowy

  • 200 g kurek 
  • 2 kostki warzywne Lewiatan 
  • 1 marchewka 
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 1 litr przecieru lub passaty pomidorowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 garści świeżego koperku 
  • Olej rzepakowy Lewiatan
  • Sól i pieprz Lewiatan

Kostki warzywne rozpuść w dwóch szklankach gorącej wody na bulion. Seler, marchew i cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na oleju. Większe grzyby przekrój na pół a małe kurki zostaw w całości i dodaj je na patelnię. Dodaj sól i pieprz, a następnie przecier pomidorowy oraz bulion. Gotuj sos aż zgęstnieje i dopiero wtedy dorzuć posiekany drobno czosnek. Na koniec dodaj posiekany koperek. Podawaj gołąbki polane sosem.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *