Sezon grillowy w pełni, więc czas wypróbować coś nowego! Tomek Jakubiak spieszy z pomocą i dzieli się patentem na gołąbek inaczej, czyli… z grilla! Więcej przepisów od naszego ambasadora znajdziecie tutaj.
Łopatka wieprzowa w marynacie
Mięso ostrzyknij sokiem jabłkowym przy pomocy specjalnej strzykawki do mięsa lub zwykłej, dużej strzykawki z grubą igłą. Następnie przygotuj marynatę – cebulę oraz czosnek zetrzyj na tarce, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.
Łopatkę natrzyj marynatą i odstaw, najlepiej na całą noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki obsmaż z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu. Następnie zawiń je w folię i piecz na grillu w niskiej temperaturze przez około 90-120 minut. Podczas pieczenia mięso w środku powinno mieć temperaturę 75 stopni. Gotowe mięso poszarp za pomocą widelców na małe kawałki wzdłuż włókien.
Sos pomidorowy i dodatki do gołąbków
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub odsączonej ze słoika)
- 8 dużych liści kapusty włoskiej wcześniej sparzonej
- 500 g passaty pomidorowej
- 1 duża garść świeżej bazylii
- 1 pęczek koperku
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 200-300 g startego sera cheddar
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Zawiń mięso w kapustę, po czym grilluj każdy gołąbek przez chwilę aby kapusta się lekko zarumieniła. Następnie przygotuj sos. Na suchej patelni przesmaż cebulę oraz posiekane na płatki ząbki czosnku, dodaj passatę i smaż przez kilka minut by zredukować sos. Dopraw solą i pieprzem, koperkiem oraz dużą ilością świeżej bazylii. Gołąbki ułóż w brytfance, polej sosem pomidorowym, wsyp ugotowaną cieciorkę oraz posyp obficie serem cheddar. Całość grilluj kilka minut, do momentu aż ser się rozpuści.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy