Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Gołąbek inaczej – z grilla!

Potrzebne składniki:

Sezon grillowy w pełni, więc czas wypróbować coś nowego! Tomek Jakubiak spieszy z pomocą i dzieli się patentem na gołąbek inaczej, czyli… z grilla! Więcej przepisów od naszego ambasadora znajdziecie tutaj.

Łopatka wieprzowa w marynacie

Mięso ostrzyknij sokiem jabłkowym przy pomocy specjalnej strzykawki do mięsa lub zwykłej, dużej strzykawki z grubą igłą. Następnie przygotuj marynatę – cebulę oraz czosnek zetrzyj na tarce, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.

Łopatkę natrzyj marynatą i odstaw, najlepiej na całą noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki obsmaż z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu. Następnie zawiń je w folię i piecz na grillu w niskiej temperaturze przez około 90-120 minut. Podczas pieczenia mięso w środku powinno mieć temperaturę 75 stopni. Gotowe mięso poszarp za pomocą widelców na małe kawałki wzdłuż włókien.

Sos pomidorowy i dodatki do gołąbków

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub odsączonej ze słoika) 
  • 8 dużych liści kapusty włoskiej wcześniej sparzonej 
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 duża garść świeżej bazylii
  • 1 pęczek koperku
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 cebula
  • 200-300 g startego sera cheddar
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Zawiń mięso w kapustę, po czym grilluj każdy gołąbek przez chwilę aby kapusta się lekko zarumieniła. Następnie przygotuj sos. Na suchej patelni przesmaż cebulę oraz posiekane na płatki ząbki czosnku, dodaj passatę i smaż przez kilka minut by zredukować sos. Dopraw solą i pieprzem, koperkiem oraz dużą ilością świeżej bazylii. Gołąbki ułóż w brytfance, polej sosem pomidorowym, wsyp ugotowaną cieciorkę oraz posyp obficie serem cheddar. Całość grilluj kilka minut, do momentu aż ser się rozpuści.

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *