Obrane marchewki ugotuj w całości, ostudź i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie dodaj je do przesianej mąki wraz z cukrem, miodem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki ugniataj do momentu, kiedy powstanie gładkie, jednolite i dość twarde ciasto. Pokrój je na większe kawałki, przypominające kształtem kopytka, i podsyp mąką w razie potrzeby. Tak przygotowane ciasto ułóż na blaszce natłuszczonej łyżką margaryny i posypanej mąką. Fafernuchy piecz w temperaturze 190°C przez 35-40 min. na złoty kolor. W trakcie pieczenia przygotuj polewę krówkową. Pozostałą margarynę rozpuść w garnku o grubym dnie, dodaj do niej mleko oraz pokruszone krówki i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotowe i lekko schłodzone fafernuchy zamocz wierzchem w rozpuszczonej masie i układaj na papierze do pieczenia, aby
masa zastygła.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy