Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Delikatny stek ze schabu i kolorowa sałatka z bulgurem

Potrzebne składniki:

Sprawdźcie przepis Jakubiaka na wspaniały obiad! Delikatny stek ze schabu i sałatka z kaszą bulgur to doskonała propozycja na bardziej uroczyste okazje, ale też wtedy kiedy po prostu macie ochotę na pyszne danie. Jego przygotowanie wymaga jednak trochę cierpliwości, bo mięso dusimy bardzo długo żeby było idealnie miękkie. Inne przepisy Tomka Jakubiaka znajdziecie tutaj.

❣️ Tomek dzieli się z nami super przepisami, a my wspieramy Tomka w walce z chorobą! Zrzutkę znajdziecie pod adresem ➡️ https://szczytny-cel.pl/z/tomekjakubiak

Schab w kremowym sosie

Schab przekrój na dwa grube plastry około 3 cm. Świeże zioła utrzyj w moździerzu wraz z solą. Następnie dodaj obrane i zgniecione ząbki czosnku i ponownie utrzyj na pastę. Ponacinaj schab i natrzyj dokładnie marynatą. Mocno rozgrzej masło klarowane na dużej patelni i obsmaż mięso z każdej strony na niewielkim ogniu. Pamiętaj żeby przesmażyć także boki kotletów przytrzymując je za pomocą szczypiec.

Jabłka pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w spore kawałki. Pokrój też cebulę w ćwiartki. Dodaj je na patelnię, chwilę smaż. Następnie w misce wymieszaj 150 ml białego wytrawnego wina, szklankę śmietanki 30% i sporą łyżkę musztardy francuskiej. Zalej mieszanką mięso z jabłkami oraz cebulą i duś pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 1,5 godziny.

Kolorowa sałatka z bulguru

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur
  • 1 szklanka pomidorków cherry żółtych i czerwonych
  • 1 mała cebula szalotka
  • 0.5 ogórka długiego
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 1 garść świeżej natki pietruszki
  • 0.5 limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0.5 owocu granatu
  • szczypta soli

Poszatkuj drobno pomidorki i cebulę szalotkę. Z ogórka usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. Następnie posiekaj kolendrę, pietruszkę i wyciśnij sok z połowy limonki. Dodaj oliwę, sól i nasiona granatu – żeby łatwiej je wydobyć lekko zmiażdż owoc o blat, przekrój na pół i wyciskaj pestki do miski z wodą. Dodaj oliwę i całość wymieszaj z kaszą bulgur.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *