Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Delikatne naleśniki na maśle klarowanym

Potrzebne składniki:

Sprawdźcie przepis na delikatne naleśniki na maśle klarowanym – będą cienkie, miękkie i pachnące, idealne zarówno na słodko, jak i na słono. Z tego przepisu przygotujecie około 12 – 15 naleśników.

Delikatne naleśniki na maśle klarowanym – przygotowanie

W misce roztrzep jajka z mlekiem i szczyptą soli (oraz ewentualnie cukrem, jeśli naleśniki mają być na słodko), następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, cały czas mieszając, aż masa będzie gładka i bez grudek. Dodaj 2 łyżki roztopionego (ale nie gorącego) masła klarowanego Mlekovita i dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto na 15–30 minut. Następnie na dobrze rozgrzanej patelni rozprowadź cienką warstwę masła klarowanego, wylej porcję ciasta i szybko wyrównaj po całej powierzchni patelni. Smaż naleśnika na średnim ogniu aż zacznie się odklejać od brzegów, po czym obróć go i smaż z drugiej strony przez około 30–60 sekund. W razie potrzeby dodawaj masło klarowane przed smażeniem kolejnego naleśnika. Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz