Tomek Jakubiak w swoim żywiole, czyli street foodowych pysznościach! Wypróbujcie ten przepis i zobaczcie jak smaczny może być chrupiący kurczak z sosem musztardowym i colesławem! Sprawdźcie też inne przepisy od naszego ambasadora.
Chrupiący kurczak
W jednej misce wymieszaj składniki na suchą panierkę – mąkę i przyprawy. W drugiej wymieszaj trzepaczką mleko z jajkiem i dodaj sól oraz pieprz. Każde podudzie obtocz w panierce suchej, następnie zanurz w mleku z jajkiem i ponownie obtocz w suchych składnikach.
W dużym garnku lub na bardzo głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury 180°C. Ostrożnie wkładaj panierowanego kurczaka. Smaż podgrzewając olej na średniej mocy palnika aż podudzia staną się złote z obu stron.
Sos musztardowy
- 3 łyżki musztardy Miodowej Kamis
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól i pieprz Lewiatan
Wszystkie składniki zblenduj do uzyskania gładkiego jednolitego sosu. Gotowy sos włóż do lodówki do momentu podania.
Domowy coleslaw
- pół małej główki białej kapusty
- ¼ cebuli
- 1 marchew
- 1 garść natki pietruszki
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz Lewiatan
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki musztardy francuskiej Kamis
Umyj kapustę i obierz z zewnętrznych liści. Poszatkuj cienko i przełóż do miski. Cebulę i natkę drobno posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do kapusty i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie dodaj majonez, musztardę oraz ocet i dokładnie wymieszaj przez kilka minut.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy