Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Chrupiący kurczak z sosem musztardowym i colesławem

Potrzebne składniki:

Tomek Jakubiak w swoim żywiole, czyli street foodowych pysznościach! Wypróbujcie ten przepis i zobaczcie jak smaczny może być chrupiący kurczak z sosem musztardowym i colesławem! Sprawdźcie też inne przepisy od naszego ambasadora.

Chrupiący kurczak

W jednej misce wymieszaj składniki na suchą panierkę – mąkę i przyprawy. W drugiej wymieszaj trzepaczką mleko z jajkiem i dodaj sól oraz pieprz. Każde podudzie obtocz w panierce suchej, następnie zanurz w mleku z jajkiem i ponownie obtocz w suchych składnikach. 

W dużym garnku lub na bardzo głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury 180°C. Ostrożnie wkładaj panierowanego kurczaka. Smaż podgrzewając olej na średniej mocy palnika aż podudzia staną się złote z obu stron. 

Sos musztardowy

  • 3 łyżki musztardy Miodowej Kamis
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól i pieprz Lewiatan

Wszystkie składniki zblenduj do uzyskania gładkiego jednolitego sosu. Gotowy sos włóż do lodówki do momentu podania.

Domowy coleslaw

  • pół małej główki białej kapusty
  • ¼ cebuli
  • 1 marchew
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz Lewiatan
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej Kamis

Umyj kapustę i obierz z zewnętrznych liści. Poszatkuj cienko i przełóż do miski. Cebulę i natkę drobno posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do kapusty i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie dodaj majonez, musztardę oraz ocet i dokładnie wymieszaj przez kilka minut.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *