Drobno pokrojoną botwinkę wrzuć do garnka i zalej wodą oraz sokiem. Dodaj łyżeczkę cukru oraz soli. Połączone składniki zagotuj, a następnie pozostaw pod przykryciem na wolnym ogniu przez 5 min. Po tym czasie przełóż zawartość garnka do większej miski i odstaw do ostygnięcia. Umytą rzodkiewkę oraz ogórki zetrzyj na tarce i odciśnij z nich nadmiar wody. Szczypiorek oraz koperek posiekaj. Do chłodnej botwinki dodaj maślankę, jogurt oraz kefir. Całość lekko wymieszaj i połącz z ogórkami, rzodkiewką, koperkiem, szczypiorkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na koniec dopraw solą, pieprzem, połową łyżeczki cukru i wyciśniętym sokiem z cytryny. Gotowy chłodnik wstaw do lodówki. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy