Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Chłodnik litewski

Potrzebne składniki:

Drobno pokrojoną botwinkę wrzuć do garnka i zalej wodą oraz sokiem. Dodaj łyżeczkę cukru oraz soli. Połączone składniki zagotuj, a następnie pozostaw pod przykryciem na wolnym ogniu przez 5 min. Po tym czasie przełóż zawartość garnka do większej miski i odstaw do ostygnięcia. Umytą rzodkiewkę oraz ogórki zetrzyj na tarce i odciśnij z nich nadmiar wody. Szczypiorek oraz koperek posiekaj. Do chłodnej botwinki dodaj maślankę, jogurt oraz kefir. Całość lekko wymieszaj i połącz z ogórkami, rzodkiewką, koperkiem, szczypiorkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na koniec dopraw solą, pieprzem, połową łyżeczki cukru i wyciśniętym sokiem z cytryny. Gotowy chłodnik wstaw do lodówki. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *