Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Carbonara z domowym makaronem

Potrzebne składniki:

Obłędna carbonara zrobiona w domu? Mniam! 😋 Sprawdźcie przepis Tomka Jakubiaka na carbonarę z domowym makaronem i przekonajcie się, że będzie lepsza od tej w restauracji! Inne przepisy naszego ambasadora znajdziecie tutaj.

Domowy makaron

Do mąki wrzuć żółtka, dodaj oliwę oraz sól. Wszystko energicznie wymieszaj w misce. Następnie wyrabiaj ciasto na stolnicy lub blacie. Ciasto wstępnie rozwałkuj za pomocą maszynki do makaronu na grubszy płat, po czym przepuść przez maszynkę raz jeszcze na węższym ustawieniu. Na koniec użyj noża lub drugiej strony maszynki by pokroić go w równe pasy. Makaron gotuj do wypłynięcia – dokładny czas zależy to od grubości wstążek. Zachowaj część wody po gotowaniu do sosu.

Sos carbonara

  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 opakowanie boczku wędzonego Sokołów 
  • 3 żółtka 
  • 500 g mrożonego zielonego groszku 
  • 0,5 pęczka natki pietruszki 
  • 200 g parmezanu

Przesmaż zgniecione ząbki czosnku na zimnej oliwie i zdejmij z patelni gdy się zarumienią. Pokrój boczek na mniejsze kawałki i dodaj go na patelnię. Smaż kilka chwil. Zielony groszek zblanszuj we wrzątku przez 30 sekund, a natkę pietruszki posiekaj.

Do miski wbij żółtka i dodaj dwie łyżki wody, w której gotował się makaron, cały czas mieszając rózgą kuchenną. Następnie do miski dodaj ugotowany makaron i starty parmezan. Jeśli sos jest zbyt płynny, możesz podgrzać go dosłownie 20-30 sekund na patelni. Na koniec dodaj boczek, groszek i pietruszkę. Na talerzu dodaj świeżo mielony pieprz i opcjonalnie żółtko jajka do dekoracji.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *