Obłędna carbonara zrobiona w domu? Mniam! 😋 Sprawdźcie przepis Tomka Jakubiaka na carbonarę z domowym makaronem i przekonajcie się, że będzie lepsza od tej w restauracji! Inne przepisy naszego ambasadora znajdziecie tutaj.
Domowy makaron
Do mąki wrzuć żółtka, dodaj oliwę oraz sól. Wszystko energicznie wymieszaj w misce. Następnie wyrabiaj ciasto na stolnicy lub blacie. Ciasto wstępnie rozwałkuj za pomocą maszynki do makaronu na grubszy płat, po czym przepuść przez maszynkę raz jeszcze na węższym ustawieniu. Na koniec użyj noża lub drugiej strony maszynki by pokroić go w równe pasy. Makaron gotuj do wypłynięcia – dokładny czas zależy to od grubości wstążek. Zachowaj część wody po gotowaniu do sosu.
Sos carbonara
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie boczku wędzonego Sokołów
- 3 żółtka
- 500 g mrożonego zielonego groszku
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 200 g parmezanu
Przesmaż zgniecione ząbki czosnku na zimnej oliwie i zdejmij z patelni gdy się zarumienią. Pokrój boczek na mniejsze kawałki i dodaj go na patelnię. Smaż kilka chwil. Zielony groszek zblanszuj we wrzątku przez 30 sekund, a natkę pietruszki posiekaj.
Do miski wbij żółtka i dodaj dwie łyżki wody, w której gotował się makaron, cały czas mieszając rózgą kuchenną. Następnie do miski dodaj ugotowany makaron i starty parmezan. Jeśli sos jest zbyt płynny, możesz podgrzać go dosłownie 20-30 sekund na patelni. Na koniec dodaj boczek, groszek i pietruszkę. Na talerzu dodaj świeżo mielony pieprz i opcjonalnie żółtko jajka do dekoracji.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy