Burger idealny to taki, który dostarcza zróżnicowanych doznań smakowych. Dlatego nie wystarczy smutna buła i kotlet, ważne są dodatki! Burger z pikantnym majonezem to absolutna rozkosz dla podniebienia. Nie trzeba się bać, że sos będzie za ostry. Z naszego przepisu przygotujesz lekko pikantną wersję. Jeśli nie masz ochoty robić specjalnego sosu, to do burgera świetnie będzie pasować klasyczne połączenie majonezu i keczapu! Z tego przepisu przygotujesz 4 pyszne burgery.
Przepis na majonez chipotle
Pikantny sos majonezowy z chipotle i soczysty burger to doskonała para! Sos przygotujesz z kilku składników, które wystarczy ze sobą zmiksować przy pomocy blendera.
Składniki na chipotle mayo:
– 1 papryczka chipotle w zalewie i 1 łyżeczka z zalewy
– 300g majonezu Mój Lewiatan
– 2 łyżeczki soku z limonki
– sól Lewiatan
– woda do uzyskania pożądanej konsystencji sosu
Burger – przygotowanie
Pokrój świeże warzywa: cebulę białą w kostkę do podsmażenia, cebulę czerwoną w krążki i resztę warzyw w plasterki. Na patelni rozgrzej olej i lekko podsmaż na nim cebulkę. Mięso mielone przełóż do miski i dodaj zrumienioną cebulę, przyprawy oraz musztardę. Następnie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na burgery i uformuj z nich 4 kulki, na koniec spłaszcz je i wyrównaj by bardziej przypominały krążki.
Rozgrzaną patelnię (najlepiej grillową) posmaruj olejem i wyłóż na nią burgery. Następnie grilluj mięso około 3 minut z każdej strony. W piekarniku lub na drugiej patelni możesz delikatnie podpiec bułki by były lekko chrupiące. Każdą połówkę bułki posmaruj wcześniej przygotowanym majonezem chipotle i połóż po kawałku karbowanej sałaty. Na spodnim kawałku bułki połóż kotleta, polej go dodatkową porcją sosu i dodaj warzywa: plasterek pomidora, kilka plasterków ogórka świeżego i konserwowego oraz krążki czerwonej cebuli. Na koniec połącz obie połówki w przepysznego burgera. Smacznego!
Burgery gotowe? Pochwal się efektem!
Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem. Dobrem i pięknym jedzeniem trzeba się dzielić!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy