Burger z domowym pesto i mozzarellą to sposób na super obiad lub kolację! Pesto ze świeżych ziół zapewnia nie tylko moc witamin, ale też wyjątkowy smak 😍 Sprawdźcie przepis od Tomka Jakubiaka! Pozostałe przepisy naszego Ambasadora znajdziecie tutaj.
Burger z mozzarellą
Zmiel wołowinę na grubych okach, dodaj tłuszcz wołowy i wymieszaj. Opcjonalnie zamiast mieszać te dwa składniki, możesz użyć mięsa z karkówki wołowej. Do zmielonego mięsa dodaj masło orzechowe i upraż przyprawy na suchej patelni. Utrzyj je za pomocą moździerza i dodaj odrobinę soli. Wymieszaj mięso z przyprawami i uformuj burgery o grubości centymetra. Ponacinaj kotlety delikatnie nożem. Smaż burgery bez dodatku tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej żeliwnej. Gdy obrócisz mięso na drugą stronę połóż na wierzch pół kulki porwanej mozzarelli żeby się roztopiła. Na koniec zgrilluj bułki kładąc je wewnętrzną stroną na patelni po smażeniu burgerów.
Dodatki do burgera
- 1 duży pomidor
- 0,5 sałaty lodowej
- 1 czerwona cebula
- 6 pieczarek
Pieczarki pokrój w dosyć cienkie plastry i smaż na suchej patelni aż będą mocno zarumienione. Pomidora pokrój w plastry, a sałatę i czerwoną cebulę w paski.
Domowe pesto do burgera
- 1 pęczek pietruszki
- 0,5 pęczka koperku
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 garść parmezanu
- 0,25 szklanki orzechów włoskich
- 0,25 szklanki orzechów laskowych
- Sok z jednej cytryny
Włóż wszystkie składniki do malaksera i dokładnie zmiksuj. Złóż burgera do bułki dodając kolejno: pesto, pomidora, dwa kotlety, sałatę, pieczarki oraz cebulę.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy