Idealny orientalny lunch, przekąska na imprezę czy (prawie) każdą inną okazję! Sprawdźcie przepis na bułeczki maślane z boczkiem na azjatycką nutę od Tomka Jakubiaka i rozkoszujcie się ich smakiem 😋 Więcej przepisów naszego ambasadora znajdziecie tutaj.
Bułeczki maślane
W misie robota umieść masło (jeśli będziesz wyrabiać ciasto ręcznie, to najpierw je roztop). Dodaj mąkę, drożdże, sól i cukier. Wbij jajko, wlej mleko i zacznij miksować na niskich obrotach. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, aż będzie elastyczne i odchodzące od haka.
Wyrobione ciasto podziel na 8 równych części. Z każdej porcji uformuj okrągłą kulkę i ułóż je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200°C i piecz 20-30 minut aż będą miały złoty kolor. Po tym czasie wyjmij bułeczki z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Smażony boczek na azjatycką nutę
- 500 g boczku
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 3 laski cynamonu
- 1/2 łyżeczki ziaren anyżu
- 1 łyżka białego sezamu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 200 ml wody
Boczek pokrój na plastry o grubości 1 cm. Na suchej patelni podpraż boczek. Następnie dodaj ziarna kolendry, laskę cynamonu i ziarna anyżu. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć dodaj sezam, następnie cukier i sos sojowy. Podlej sosem sojowym, sosem rybnym oraz sosem ostrygowym. Na koniec dodaj olej sezamowy, ocet, oraz wodę. Gotuj na małym ogniu mięso aż stanie się miękkie. Zdejmij boczek z patelni, ale zostaw na niej sos.
Przygotuj dodatki
- 1 pomidor
- 1 zielona papryczka chili
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 limonka
- kilka gałązek kolendry
Sałatę lodową pokrój w paski, a pomidory w kostkę. Chili pokrój na plasterki. Wymieszaj warzywa, skrop sokiem z limonki i dodaj kolendrę. Każdą bułeczkę przekrój na pół. Ułóż na niej przygotowaną sałatkę, dwa plastry boczku i polej sosem.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy