Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Bułeczki maślane z boczkiem na azjatycką nutę

Potrzebne składniki:

Idealny orientalny lunch, przekąska na imprezę czy (prawie) każdą inną okazję! Sprawdźcie przepis na bułeczki maślane z boczkiem na azjatycką nutę od Tomka Jakubiaka i rozkoszujcie się ich smakiem 😋 Więcej przepisów naszego ambasadora znajdziecie tutaj.

Bułeczki maślane

W misie robota umieść masło (jeśli będziesz wyrabiać ciasto ręcznie, to najpierw je roztop). Dodaj mąkę, drożdże, sól i cukier. Wbij jajko, wlej mleko i zacznij miksować na niskich obrotach. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, aż będzie elastyczne i odchodzące od haka. 

Wyrobione ciasto podziel na 8 równych części. Z każdej porcji uformuj okrągłą kulkę i ułóż je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200°C i piecz 20-30 minut aż będą miały złoty kolor. Po tym czasie wyjmij bułeczki z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Smażony boczek na azjatycką nutę

  • 500 g boczku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 3 laski cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ziaren anyżu
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 200 ml wody

Boczek pokrój na plastry o grubości 1 cm. Na suchej patelni podpraż boczek. Następnie dodaj ziarna kolendry, laskę cynamonu i ziarna anyżu. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć dodaj sezam, następnie cukier i sos sojowy. Podlej sosem sojowym, sosem rybnym oraz sosem ostrygowym. Na koniec dodaj olej sezamowy, ocet, oraz wodę. Gotuj  na małym ogniu mięso aż stanie się miękkie. Zdejmij boczek z patelni, ale zostaw na niej sos.

Przygotuj dodatki

  • 1 pomidor
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 limonka
  • kilka gałązek kolendry

Sałatę lodową pokrój w paski, a pomidory w kostkę. Chili pokrój na plasterki. Wymieszaj warzywa, skrop sokiem z limonki i dodaj kolendrę. Każdą bułeczkę przekrój na pół. Ułóż na niej przygotowaną sałatkę, dwa plastry boczku i polej sosem.

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *