Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Babka ziemniaczana – polski comfort food?

Potrzebne składniki:

Są takie dania, które wszyscy znamy, ale część z nas nigdy ich nie robiła! Wywodząca się z Podlasia i Suwalszczyzny babka ziemniaczana ma właśnie to nieszczęście. A przecież jest tak prosta w przygotowaniu i pyszna! Z pomocą robota kuchennego starcie ziemniaków zajmie kilka minut, a jeśli nie macie go w kuchni warto poświęcić chwilę dłużej na starcie ziemniaków ręcznie. Dla niepałających miłością do korzystania z ręcznej tarki proponujemy alternatywę – kotlety ziemniaczane!

Babka ziemniaczana nie pyta – ona rozumie!

Słyszeliście powiedzenie „czekolada nie pyta, czekolada rozumie”? 🙂 To stwierdzenie pasuje doskonale także do babki ziemniaczanej! Chrupiąca skórka, aromatyczny środek… a kawałek każdy może wziąć taki, jak mu się podoba! Tzw. comfort food to najczęściej dania z makaronu, słodycze, ale także ziemniaki! Babka ziemniaczana ma tę przewagę nad pieczonymi ziemniaczkami, że pyszna i świeża będzie także następnego dnia – odgrzejesz ją z łatwością na patelni. Nie będzie sucha, pasuje na każdy posiłek, rozpływa się w ustach… a składniki kupisz w Lewiatanie za grosze!

Jak przygotować babkę ziemniaczaną?

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odsącz je nad miską za pomocą sitka. Zebraną w misce wodę delikatnie wylej, a zgromadzoną na dnie naczynia skrobię przełóż do startych ziemniaków. Pokrojony w drobną kostkę boczek podsmaż na patelni. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż całość do momentu, aż cebula nabierze złotego koloru. Zarumienione składniki przełóż z patelni do masy ziemniaczanej i całość dopraw pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Na koniec do masy dodaj mąkę ziemniaczaną oraz jajka i wszystko dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia wysmaruj masłem lub olejem Lewiatan i przełóż do niej masę. Babkę ziemniaczaną piecz w temperaturze 180°C przez około 1,5-2 godz. Po wyjęciu z piekarnika jej wierzch powinien być zarumieniony i chrupiący. Gotowe danie podaj z kwaśną śmietaną lub jako dodatek do mięsa.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *