Kochamy przepisy od Tomka Jakubiaka i nie boimy się tego przyznać! 🤭 Po wegetariańskiej propozycji na przepyszne kotleciki z ciecierzycy przyszedł czas na aromatyczne ćwiartki z kurczaka i doskonale „dosmaczoną” fasolkę szparagową! Jeśli ten przepis Wam się spodoba koniecznie sprawdźcie inne propozycje od naszego utalentowanego ambasadora klikając tutaj.
Aromatyczne ćwiartki z kurczaka
Przyprawy wymieszaj w moździerzu, misce lub mikserze i dodaj miękkie masło. Utrzyj dokładnie i odstaw na bok. Następnie natrzyj kurczaka przygotowanym masłem z przyprawami i odstaw na 20 min by przyprawy się lekko wchłonęły. W tej samej misce dokładnie wymieszaj piwo z miodem i imbirem pokrojonym w cienkie plastry. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Plastry ziemniaka ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, połóż na nich gałązki rozmarynu i natarte ćwiartki z kurczaka. Całość zalej piwno-miodową mieszanką. Piecz około 45 minut w 180 stopniach.
Orzechowa fasolka szparagowa
- 300 g fasolki szparagowej
- 2 łyżki gładkiego masła orzechowego bez cukru
- 1 łyżka sezamu
- Sok z 1/2 cytryny
- Sól Lewiatan
W sporej misce wymieszaj masło orzechowe, sezam, sok z cytryny i sól. Fasolkę zblanszuj przez 3 minuty we wrzącej wodzie. tak aby była jeszcze twarda i gorącą włóż do miski. Następnie wymieszaj ją orzechowej przyprawie, przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz w 180 stopniach około około 20 minut. Zamieszaj dwukrotnie podczas pieczenia.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy