Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Aromatyczne ćwiartki z kurczaka z orzechową fasolką szparagową

Potrzebne składniki:

Kochamy przepisy od Tomka Jakubiaka i nie boimy się tego przyznać! 🤭 Po wegetariańskiej propozycji na przepyszne kotleciki z ciecierzycy przyszedł czas na aromatyczne ćwiartki z kurczaka i doskonale „dosmaczoną” fasolkę szparagową! Jeśli ten przepis Wam się spodoba koniecznie sprawdźcie inne propozycje od naszego utalentowanego ambasadora klikając tutaj.

Aromatyczne ćwiartki z kurczaka

Przyprawy wymieszaj w moździerzu, misce lub mikserze i dodaj miękkie masło. Utrzyj dokładnie i odstaw na bok. Następnie natrzyj kurczaka przygotowanym masłem z przyprawami i odstaw na 20 min by przyprawy się lekko wchłonęły. W tej samej misce dokładnie wymieszaj piwo z miodem i imbirem pokrojonym w cienkie plastry. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Plastry ziemniaka ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, połóż na nich gałązki rozmarynu i natarte ćwiartki z kurczaka. Całość zalej piwno-miodową mieszanką. Piecz około 45 minut w 180 stopniach.

Orzechowa fasolka szparagowa

  • 300 g fasolki szparagowej
  • 2 łyżki gładkiego masła orzechowego bez cukru
  • 1 łyżka sezamu
  • Sok z 1/2 cytryny 
  • Sól Lewiatan

W sporej misce wymieszaj masło orzechowe, sezam, sok z cytryny i sól. Fasolkę zblanszuj przez 3 minuty we wrzącej wodzie. tak aby była jeszcze twarda i gorącą włóż do miski. Następnie wymieszaj ją orzechowej przyprawie, przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz w 180 stopniach około około 20 minut. Zamieszaj dwukrotnie podczas pieczenia.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *