Zaskocz domowników lub gości! Zamiast tego co zwykle, zrób idealnie aksamitny sernik z czekoladowym musem i piernikowymi akcentami. Doskonały w sezonie zimowym, ale do kawy będzie pasował zawsze!
Spód sernika
Pokruszone na pył ciasteczka wymieszaj z masłem i kakao. Wysyp na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7-8min. Odstaw spód to przestudzenia i przygotuj masę serową. W misce umieść jajka, 200 g serka mascarpone, twaróg, mleko skondensowane, 150 ml śmietanki kremówki, pokrojone w kostkę pierniczki, 50 g czekolady i 30 ml mocnej, przestudzonej kawy. Miksuj na wolnych obrotach do wymieszania składników, nie dłużej. Wylej masę na spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Po godzinie pieczenia wystudź sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Na koniec przygotuj mus czekoladowy.
Mus czekoladowy
Składniki na mus:
- 100 g czekolady mlecznej
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g mascarpone
- 2 pokrojone pierniki w czekoladzie do dekoracji
Wykonanie:
Śmietankę podgrzej i wrzuć połamaną czekoladę. Mieszaj aż się rozpuści. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie ubij na sztywno z mascarpone i wyłóż na sernik. Dla dekoracji posyp górę ciasta piernikami. Aksamitny sernik z musem czekoladowym gotowy!
Brak komentarzy