Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Galette z warzywami i mozzarellą

Potrzebne składniki:

Klasyk rodem z francuskiej kuchni. Krucha tarta z kolorowym wnętrzem – pełna sezonowych warzyw, ciągnącej się mozzarelli i aromatycznych ziół. Idealna na jesienny obiad, kolację z przyjaciółmi albo… po prostu, gdy mamy ochotę na coś wyjątkowego. Bo gotowanie to nie tylko przepis – to przyjemność, smak i odrobina magii ✨
Kto ogląda? 🍽️😍 Kto zajada? 🍽️ 🧀 🌿

Przygotowanie
W misce połącz mąkę i sól. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieraj palcami aż masa zacznie przypominać kruszonkę. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto, tylko do połączenia składników. Uformuj kulę, spłaszcz ją w dysk, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Cukinię oraz pomidory pokrój w cienkie plasterki. Mozzarellę Bakoma pokrój w plasterki lub porwij palcami. Schłodzone ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na okrąg o średnicy ok. 30 cm, podsypując delikatnie mąką. Na środku rozsmaruj czerwone pesto, zostawiając ok. 4 cm wolnego brzegu. Na pesto ułóż naprzemiennie plasterki cukinii i pomidorów (czerwonych i żółtych), dodaj plasterki mozzarelli. Posyp świeżym tymiankiem. Zawiń brzegi ciasta do środka, lekko je zakładając na warzywa – galette powinna wyglądać rustykalnie, z widocznym środkiem.  Piekarnik rozgrzej do 190°C (grzanie góra–dół). Piecz galette przez 35–40 minut, aż ciasto będzie złociste, a ser delikatnie się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika możesz posypać galette posiekanymi orzechami laskowymi lub piniowymi i świeżymi ziołami. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz