Ta zapiekanka to idealne połączenie kremowej delikatności i wyrazistego smaku. Sprawdzi się na rodzinny obiad, szybki posiłek w tygodniu czy coś pysznego na wynos do pracy. Prosto, szybko i naprawdę pysznie! Sprawdźcie przepis na zapiekankę z sosem śmietanowo-serowym i brokułami.
Zapiekanka makaronowa – przygotowanie
Z tego przepisy przygotujesz 4 duże lub 6 mniejszych porcji. Piekarnik nagrzej do 180°C. Ugotuj makaron al dente, a w osobnym garnku blanszuj różyczki brokuła przez około 3-6 minut w zależności od wielkości. Powinny być miękkie, ale jędrne. W międzyczasie na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż ją do zeszklenia. Następnie dodaj 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, smaż minutę wyłącz ogień. Wlej 100 ml wody i śmietanę 18% Mlekovita. Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Dodaj większość startego sera i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. W dużej misce wymieszaj ugotowany makaron, brokuły i sos, po czym przełóż całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, posyp wierzch pozostałym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20–25 minut, aż wierzch zapiekanki ładnie się zarumieni. Możesz udekorować danie świeżym groszkiem cukrowym lub szczypiorkiem.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy