Sprawdźcie przepis na delikatne naleśniki na maśle klarowanym – będą cienkie, miękkie i pachnące, idealne zarówno na słodko, jak i na słono. Z tego przepisu przygotujecie około 12 – 15 naleśników.
Delikatne naleśniki na maśle klarowanym – przygotowanie
W misce roztrzep jajka z mlekiem i szczyptą soli (oraz ewentualnie cukrem, jeśli naleśniki mają być na słodko), następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, cały czas mieszając, aż masa będzie gładka i bez grudek. Dodaj 2 łyżki roztopionego (ale nie gorącego) masła klarowanego Mlekovita i dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto na 15–30 minut. Następnie na dobrze rozgrzanej patelni rozprowadź cienką warstwę masła klarowanego, wylej porcję ciasta i szybko wyrównaj po całej powierzchni patelni. Smaż naleśnika na średnim ogniu aż zacznie się odklejać od brzegów, po czym obróć go i smaż z drugiej strony przez około 30–60 sekund. W razie potrzeby dodawaj masło klarowane przed smażeniem kolejnego naleśnika. Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy