Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Pieczona karkówka z pomidorową glazurą

Potrzebne składniki:

Na naszym blogu znajdziecie kilka przepisów na karkówkę, ale ten jest wyjątkowo świąteczny! Pieczona karkówka z pomidorową glazurą to niesamowity rarytas, który pięknie wygląda na stole!

Przygotowanie mięsa

Pieprz utrzyj w moździerzu z resztą przypraw. Połącz w miseczce z olejem i dokładnie wymieszaj. Karkówkę ponacinaj od góry, by lepiej chłonęła przyprawy, po czym dokładnie natrzyj marynatą. Przełóż do naczynia żaroodpornego i najlepiej schowaj na minimum 10 godzin do lodówki.

Glazura pomidorowa

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego Lewiatan
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego Lewiatan
  • 1 łyżka oleju rzepakowego Lewiatan
  • 2 łyżki ketchupu pomidorowego Lewiatan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 0.5 szklanki wody

Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki wymieszaj i przelej na patelnię. Redukuj płyn na niewielkim ogniu aż lekko zgęstnieje.

Po zamarynowaniu mięso piecz pod przykryciem lub w rękawie przez 1 godzinę w 200°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 170°C, posmaruj karkówkę przygotowaną glazurą pomidorową i piecz jeszcze pół godziny bez przykrycia. Podawaj udekorowane świeżymi owocami żurawiny.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *