Deser z grilla? Bez problemu! Sprawdźcie przepis Tomka Jakubiaka na obłędną grillowaną brzoskwinię marynowaną w rumie. A jeśli interesują Was inne przepisy naszego Ambasadora, znajdziecie je tutaj.
Grillowane brzoskwinie
W rondelku lub na patelni wymieszaj rum z cukrem i dodaj przyprawy. Gotuj miksturę aż pojawi się gęsta piana. Brzoskwinie przekrój na pół, wyjmij pestki, dodaj do rondelka i dokładnie obtocz owoce w syropie. Włóż brzoskwinie na średnio rozgrzanego grilla i obserwuj, żeby się nie przypaliły. Po około 3 minutach przewróć na drugą stronę. Nie wylewaj pozostałego syropu!
Orzechowy crunch
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść orzechów laskowych
- 1 garść orzechów nerkowca (możesz dodać również orzechy makadamia lub ziemne)
- 3 – 5 goździków
- 4 łyżki brązowego cukru
Do naczynia z pozostałym syropem dodaj cukier i goździki. Postaw patelnię na gazie lub grillu do rozpuszczenia cukru. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki i upraż je na suchej patelni. Wymieszaj orzechy na patelni z zagotowanym syropem. Odstaw do przestygnięcia.
Sos jogurtowy
- 400 g gęstego jogurtu greckiego
- 3 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- Szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę. Powstały sos włóż do lodówki bądź zamrażarki na 30 minut lub dłużej, jeśli chcesz by zamienił się w lody. Podawaj brzoskwinie z jogurtem i orzechowym crunchem.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy