Wegański wrap z marynowanym tofu to danie z grilla które przygotujecie szybko i łatwo, a jest naładowane smakiem!
Placki do wrapów
Na samym początku wrzuć na grilla dwie główki czosnku – będą Ci potrzebne do przygotowania pasty z ciecierzycy. Powinny piec się około 30 minut.
Ciasto na placki dokładnie zagnieć, aż będzie elastyczne i odstaw na 15 minut. Z ciasta uformuj gruby wałek i pokrój na 3 części, a każdą rozwałkuj na cienki placek. Placki grilluj z obu stron krótką chwilę aby nie stały się zbyt wysuszone, bo utrudni to zwijanie wrapów. Po zdjęciu z grilla możesz je przykryć wilgotną ściereczką i docisnąć, by złapały trochę wilgoci.
Tofu marynowane
- 1 kostka tofu naturalnego
- 2 łyżki jasnego sosu sos sojowego
- 2 łyżki ciemnego sosu grzybowego
- 1 łyżka sosu teriyaki
Kostkę tofu grilluj aż ładnie się przyrumieni. Następnie przygotuj marynatę z sosów sojowych, a po zgrillowaniu tofu poszarp za pomocą widelca na małe kawałki i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Pasta z ciecierzycy
- 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej lub ze słoika
- 2 główki ugrillowanego czosnku
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki soku z limonki
- 1 łyżka zataru
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka przyprawy Sambal Oelek lub płatków chili
- szczypta soli
Jeśli używasz ciecierzycy z puszki, to dokładnie przepłucz ją pod bieżącą wodą na sicie i odsącz. Następnie wszystkie składniki, wraz z upieczonym czosnkiem wyciśniętym z łupinek, umieść w blenderze i zmiksuj na gęstą pastę.
Dodatki do wrapa
- 2 pomidory
- 1 cebula czerwona
- 1 sałata rzymska
- 1 opakowanie Violife cheddar
Warzywa pokrój. Środek placka posmaruj pastą z ciecierzycy, następnie połóż Violife cheddar, świeże warzywa i tofu. Całość zawiń i podawaj!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy